Προς άρση η απαγόρευση μαγνητοσκόπησης στα βρετανικά δικαστήρια

Για πρώτη φορά οι τηλεοπτικές κάμερες θα επιτρέπονται σε βρετανικά δικαστήρια. Η κίνηση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί στο Βασιλικό Διάγγελμα, στις 9 Μαΐου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλούνται σήμερα τα βρετανικά μέσα, η μερική άρση της απαγόρευσης είναι σχεδιασμένη ώστε να μειώσει τη μυστικοπάθεια που καλύπτει τις δικαστικές αίθουσες και τη συχνά ακατάληπτη γλώσσα των λειτουργών ενώ παράλληλα στοχεύει στο να φέρει πιο κοντά το κοινό στο ποινικό δικαστικό σύστημα.

Οι τηλεοπτικές κάμερες θα επιτρέπεται

να μαγνητοσκοπούν μόνο την καταληκτική δήλωση των δικαστών και την απόφαση για την ποινή αλλά όχι άλλα μέρη της διαδικασίας, όπως την εξέταση των μαρτύρων, τις αγορεύσεις ή την εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου. Επιπλέον, στην αρχή, η άρση της απαγόρευσης θα περιορίζεται σε δίκες του Εφετείου ενώ αργότερα θα επεκταθεί και στο Ανώτατο Δικαστήριο του Στέμματος.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την ταυτότητα των μαρτύρων, των θυμάτων και των ενόρκων και να μην επιτρέψει τη μετατροπή των δικών σε τηλεοπτικό θέαμα αμερικάνικου τύπου.

Η πρωτοβουλία, που χαίρει της υποστήριξης του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, έρχεται μετά από πιέσεις των δικτύων BBC, ITN και Sky News.

Keywords
Τυχαία Θέματα