Προβάδισμα στον Ν. Αναστασιάδη δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα στην Κύπρο

UPDATE: Σαφή επικράτηση του Νίκου Αναστασιάδη δείχνουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, ενώ σκληρή μάχη δίνεται μεταξύ του Σταύρου Μαλά με τον Γιώργο Λιλλήκα για τη δεύτερη θέση.

Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης

προηγείται με 45,33% των ψήφων.

Έπονται ο Σταύρος Μαλάς με 27,00% και ο Γιώργος Λιλλήκας με 24,96%. Κάτω από το 1% έμειναν οι υπόλοιποι οκτώ υποψήφιοι.

Τα τέσσερα exit poll από ισάριθμους τηλεοπτικούς σταθμούς έδωσαν τη νίκη στον Ν.Αναστασιάδη προβλέποντας μάλιστα και επικράτηση από τον πρώτο γύροΗ συμμετοχή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έφτασε το 82,84%, μικρότερη κατά 6,5% σε σχέση με την αναμέτρηση του 2008, αλλά μεγαλύτερη από τις βουλευτικές του 2011.

Η οικονομία και το επερχόμενο μνημόνιο επικράτησαν στην προεκλογική αναμέτρηση επισκιάζοντας ίσως ακόμη και το μεγάλο ζήτημα του Κυπριακού.

Ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να μπει σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ σχετικά με την διάσωση των τραπεζών, με τα κεφάλαια που θα χρειαστούν, τους όρους και τις προϋποθέσεις να παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

Κεντρικό ζήτημα έγινε και η διαχείριση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά του νησιού, τα προσδοκώμενα κέρδη των οποίων να ανέρχονται σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Ανοιχτό προφανώς παραμένει και το Κυπριακό, καθώς επί προεδρίας Χριστόφια είχαν γίνει αρκετές συναντήσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά και στα πλαίσια του ΟΗΕ, με την άμεση παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα, Μπαν Γκι-Μουν.
Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα