Πυρ ομαδόν κατά Ντάισελμπλουμ

…για τα περί κατασπατάλησης χρημάτων από τις χώρες του Νότου σε… ποτά και γυναίκες

Σκληρή κριτική δέχτηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Ευρωβουλή, μετά από την πεισματική του άρνηση να ζητήσει συγγνώμη για προκλητικές δηλώσεις του εναντίον των χωρών του ευρωπαϊκού νότου σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει πρόσφατα στη γερμανική εφημερίδα FAZ, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε δηλώσει: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες

που επηρεάσθηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη.

Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια».

Η βρετανική εφημερίδα Financial Times σχολιάζει ότι ο Ντάισελμπλουμ δέχτηκε ομαδικά πυρά σήμερα στην ακρόασή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ολλανδός πολιτικός – το Εργατικό Κόμμα του οποίου υπέστη… πανωλεθρία στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας – κατηγορήθηκε ως «προσβλητικός» και «χυδαίος» από ευρωβουλευτές για τις δηλώσεις αυτές.

Παρά την πίεση να πάρει αποστάσεις από τις δηλώσεις αυτές, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «δεν θα ζητήσει συγγνώμη».

Τα σχόλια αυτά θεωρήθηκαν ως επίθεση κατά των χωρών του Νότου – της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Στο Eurogroup, μάλιστα, υπεραμύνθηκε του ισχυρισμού του , επιμένοντας ότι η «αλληλεγγύη» στην Ευρωζώνη σημαίνει ότι όλες οι χώρες πρέπει να εμμένουν στις δεσμεύσεις τους για τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για το χρέος και τα όρια του ελλείμματος.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Γκαμπριέλ Μάτο, ξέσπασε και τόνισε ότι οι δηλώσεις του αυτές είναι «απολύτως απαράδεκτες» και συνιστούν «προσβολή» για τις χώρες του Νότου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο Ντάισελμπλουμ έχασε την «ουδετερότητά» του ως επικεφαλής του Eurogroup.

«Μην προσβάλλεστε, δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να τηρήσει τα συμφωνηθέντα (για τους οικονομικούς κανόνες). Δεν βλέπω μία (σύγκρουση μεταξύ) περιοχών της Ευρωζώνης» απάντησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Με τη σειρά του, ο επίσης Ισπανός ευρωβουλευτής, Ernest Urtasun, είπε στον κ. Ντάισελμπλουμ:

«Πιστεύω ότι αυτή είναι μία ατυχής δήλωση, μπορεί να είναι αστείο για εσάς, αλλά εγώ διαφωνώ. Θα ήθελα να ξέρω αν αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία του Eurogroup».
Πηγή ethnos.gr

The post Πυρ ομαδόν κατά Ντάισελμπλουμ appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα