Σφακιανάκης: Η αντιγραφή από CD σε usb δεν έγινε για λόγους ασφαλείας

Ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο να υπέστη αλλοιώσεις στις διάφορες φάσεις της διαδρομής της η (ψηφιακή) λίστα Λαγκάρντ, άφησε στην προανακριτική επιτροπή ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Εμ. Σφακιανάκης. Επίσης, άφησε να διαφανεί ότι η αρχική μεταγραφή σε usb του ψηφιακού υλικού που παραλήφθηκε από τις γαλλικές αρχές σε μορφή CD, επέτρεπε να γίνουν παρεμβάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σφακιανάκης φέρεται να είπε στην κατάθεσή του πως ο ψηφιακός δίσκος CD δεν αλλοιώνεται καθώς διατηρεί

όλα τα ίχνη, ενώ αντιθέτως το usb, ως ψηφιακή μορφή αποθήκευσης, μπορεί να υποστεί παρεμβάσεις και επεξεργασία. Μάλιστα, φέρεται όταν ρωτήθηκε αν οι μεταγραφές (από CD σε usb από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και μετά εκ νέου σε usb από τον κ. Ι. Διώτη) δείχνουν οργανωμένη διάθεση αλλοίωσης να απάντησε ότι αυτό είναι αυτονόητο.

Για τον κ. Σφακιανάκη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκαλεί επιπλέον ερωτηματικά και η δημιουργία του δεύτερου usb, διότι όπως φέρεται να είπε, εξ αιτίας αυτού δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε πού ανοίχτηκε το αρχικό usb, για το οποίο σημείωσε ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να τροποποιήσει ημερομηνίες και στοιχεία «τρέχοντας» ένα απλό πρόγραμμα, συμπληρώνοντας ότι κανένα εγκληματολογικό εργαστήριο στον κόσμο δεν θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις επ’ αυτού χωρίς να έχει στα χέρια του το ψηφιακό υλικό όπως παρελήφθη και όπως στην συνέχεια μετατράπηκε.

Όπως φέρεται να επισήμανε, άλλωστε, από την στιγμή που δεν έχουμε το αρχικό CD και το usb όπως αυτό μεταγράφηκε από το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου, πριν υποστεί την αλλοίωση που εντόπισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς κατά την περίοδο Διώτη, δεν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Οι τεχνικές επισημάνσεις του κ. Σφακιανάκη ερμηνεύθηκαν από βουλευτές ως ανατροπή του ισχυρισμού του πρώην υπουργού Οικονομικών στην Βουλή, ότι η αντιγραφή του αρχείου από CD σε usb έγινε «επειδή είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης και για να υπάρχει ένα αντίγραφο των στοιχείων που λάβαμε».
Λάμπρος Σταυρόπουλος
Πηγή tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα