Στο τραπέζι με την τρόικα τα νέα επώδυνα μέτρα

Στην Αθήνα βρίσκονται οι επικεφαλής της τρόικας που ξεκινούν σήμερα νέες διαπραγματεύσεις για το πακέτο των επώδυνων μέτρων, η ψήφιση των οποίων θεωρείται προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το δάνειο στήριξης. Οι επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών συναντώνται με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στις 2 σήμερα το μεσημέρι και στις 6 το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

με κύριο θέμα στις επαφές τους το πακέτο των νέων μέτρων, στο οποίο συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Από δοκιμασία θα περάσει από σήμερα η τρόικα το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο φοβάται ότι ίσως ζητηθούν αλλαγές και αντικατάσταση μέτρων με άλλα σκληρότερα, δημιουργώντας πρόβλημα σε μια συμφωνία που ήδη έκλεισε δύσκολα μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών.

Υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζει ότι η έκβαση της διαπραγμάτευσης δεν θα εξαρτηθεί μόνο από το τι θα κάνει η Ελλάδα, αλλά και από τις αποφάσεις που θα πάρουν το ΔΝΤ και η Γερμανία.

Προς το παρόν, το ΔΝΤ εμφανίζεται να κωλυσιεργεί, ενώ η Γερμανία δεν φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει θέμα χρηματοδότησης της επιμήκυνσης του ελληνικού Μνημονίου.

Συνολικά, η εξοικονόμηση δαπανών ανέρχεται στα 10,576 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014, ενώ θετική δημοσιονομική επίπτωση θα υπάρχει και στην επόμενη διετία (2015 – 2016) ανεβάζοντας το όφελος στα 11,418 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, από τα φορολογικά μέτρα που θα εφαρμοστούν θα προκύψει καθαρή αύξηση εσόδων της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός για το ενδεχόμενο η τρόικα να απορρίψει κάποια από τα μέτρα -ίσως και τμήμα των βασικών αξόνων- της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ενστάσεις για τη διαθεσιμότητα/εφεδρεία στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να επανέλθει το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.
Επίσης, κατα πληροφορίες, επί τάπητος θα τεθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, καθώς φαίνεται να υπάρχει αίτημα για περαιτέρω περικοπή τους, είτε ως προς τα δώρα, είτε μηνιαίως.
Σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, στην τρόικα εκτιμούν ότι τα λεφτά φτάνουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Πηγή τα ΝΕΑonline

Keywords
Τυχαία Θέματα