Συμφωνεί η Γερμανία να δοθεί παράταση χρόνου στην Ισπανία

Συμφωνεί η Γερμανία με την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ισπανίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο  εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιοχάνες Μπλάνκενχαϊμ.

Όπως είπε, «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ισπανίας να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα, αλλά επίσης αναγνωρίζουμε ότι εξ αιτίας των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων θα είναι δύσκολο για την Ισπανία να πετύχει τους στόχους της».

Ερωτώμενος εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί στη Μαδρίτη περισσότερος

χρόνος, είπε «νομίζω ότι αυτό λέω».
Τονίζεται ότι στόχος της Ισπανίας είναι να «ρίξει» στο 3% το δημοσιονομικό της έλλειμμα ως το 2013.

Ο κ. Μπλάνκενχαϊμ δήλωσε ότι «η Ισπανία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στην διαδικασία εξυγίανσης, και ως εκ τούτου η Γερμανία δεν βλέπει το λόγο να εντείνει αυτή τη  διαδικασία».

Το Reuters αναφέρει ότι μέχρι τώρα η Γερμανία επιλέγει σκληρή στάση με τα κράτη που δεν πετυχαίνουν τους στόχους που έχουν συμφωνήσει, φοβούμενη ότι αυτό θα χαλάρωνε τις δεσμεύσεις των κρατών και θα είχε αντίκτυπο στις αγορές. Ωστόσο, αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στην Καγκελάριο Μέρκελ, έχουν δηλώσει στο πρακτορείο ότι κάποιοι από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, πλέον φαίνονται μη ρεαλιστικές και χρειάζονται προσαρμογή.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, με το επιτόκιο για δεκαετή ομόλογα του ισπανικού δημοσίου στο 6,52% είναι φανερό ότι η οικονομία της Ισπανία βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση. Ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών CEPS Ντάνιελ Γκρος εκτιμά ότι η Ισπανία βρίσκεται «στο παρά πέντε».

Κατά την άποψη του Γερμανού ειδικού «πολύ σύντομα το ισπανικό τραπεζικό σύστημα δεν θα είναι πια σε θέση να ανακεφαλοποιηθεί» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση δεσμεύεται για επιτόκια που μακροπρόθεσμα δεν είναι σε θέση να καταβάλλει».

«Γνωρίζουμε ότι αυτό που χρειάζονται οι ισπανικές τράπεζες δεν είναι δάνεια, αλλά κεφάλαια, λέει ο Ντάνιελ Γκρος. Και αυτά τα κεφάλαια δεν μπορούν να προέλθουν από το ισπανικό δημόσιο, διότι δεν υπάρχουν χρήματα. Συνεπώς θα πρέπει να προέλθουν από έναν ευρωπαϊκό θεσμό, δηλαδή από τον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης EFSF. Για να γίνει αυτό βέβαια θα έπρεπε ο EFSF να τροποποιηθεί γιατί σήμερα είναι σε θέση να στηρίξει μόνο κράτη και όχι τράπεζες. Ο Μηχανισμός Στήριξης θα πρέπει να αναλάβει την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, αλλά και ταυτόχρονα τον έλεγχό τους».
Πηγή skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα