Συμφωνία-ρεκόρ 13 δισ. μεταξύ ΗΠΑ και JP Morgan για επισφαλή δάνεια της κρίσης

Σε συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών να καταβάλει το ποσό-ρεκόρ των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να θέσει τέλος σε μία σειρά ερευνών για την πώληση επισφαλών ενυπόθηκων δανείων πριν την χρηματοπιστωτική κρίση, ήλθε η επενδυτική τράπεζα JPMorgan Chase,

όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Reuters και η εφημερίδα Wall Street Journal και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πηγή του Associated Press, εκ των 13 δισ. τα 9 δισεκατομμύρια θα αφορούν πρόστιμα και κυρώσεις ενώ τα υπόλοιπα 4 δισεκατομμύρια θα δοθούν για την υποστήριξη ιδιοκτητών ακινήτων.

Αν οι εν λόγω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ από αμερικανική εταιρεία σε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μέχρι πρότινος, τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ μετέδιδαν πως η JP Morgan διαπραγματευόταν συμφωνία της τάξης των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά ταύτα, η συμφωνία δεν θέτει τέλος στην εξελισσόμενη ποινική έρευνα σε βάρος της τράπεζας, την οποία διενεργούν ομοσπονδιακή εισαγγελείς στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών μέσων, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεχίσει την έρευνά του σε βάρος της τράπεζας και αναμένει τη συνεργασία του ιδρύματος.

Ωστόσο με την εν λόγω συμφωνία θα διευθετηθούν οι προσφυγές στις οποίες έχει προχωρήσει η FHFA, μια κανονιστική αρχή για τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, που κατηγορεί την JPMorgan ότι εξαπάτησε τους οργανισμούς αναχρηματοδότησης Fannie Mae και Freddie Mac, πουλώντας τους επισφαλή δάνεια πριν από την κρίση. Θα διευθετηθούν επίσης οι προσφυγές τις οποίες έχει ασκήσει η δικαιοσύνη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Πηγή skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα