Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στη Βουλή μετά την πρόταση μομφής

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα, Σάββατο, η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Φορέα των χειρότερων παραδόσεων λαϊκίστικης αντιπολίτευσης» χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ ο Χρ.Σταϊκούρας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει «τακτικές λαϊκισμού και μηδενισμού». «Παρών» θα ψηφίσουν οι ανεξάρτητοι

βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης.

Ομιλία Σταϊκούρα

Τους βραχυπρόθεσμους στόχους που θα επιτρέψουν την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές εντός του 2014, απαρίθμησε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καλώντας παράλληλα την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, «εγκαταλείποντας τακτικές λαϊκισμού και μηδενισμού».

Ο κ. Σταϊκούρας επισκόπησε κατ’ αρχήν το έργο που έχει επιτελέσει το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στον έναν χρόνο της παρούσας διακυβέρνησης, επικαλούμενος την προώθηση της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής με κορυφαίο αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα, και «με επίδοση που – αφαιρουμένης της επίπτωσης της ύφεσης – είναι η υψηλότερη μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης».

Άλλες παρεμβάσεις αφορούσαν ένα «πλαίσιο χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης» (με σχεδιασμό για ένα ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο αποτελούμενο από έγκριτους πανεπιστημιακούς), αναβάθμιση των δημοσιονομικών ελέγχων (με δημιουργία συν τοις άλλοις, μητρώου ελεγκτών και εμπειρογνωμόνων), θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των αδρανών καταθετικών πόρων, την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, καθώς και την έγκαιρη απονομή των συντάξεων και την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα αποτελούν εφαλτήριο για την επίτευξη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. «Πρώτη προτεραιότητα είναι η επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων σε συνδυασμό με αναπτυξιακές και διαρθρωτικές πρωτοβουλίες. Αυτό θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, καθώς η κυβέρνηση θα αξιώσει ελάφρυνσή του επικαλούμενη την επίτευξη των πλεονασμάτων – κάτι που θα διαμορφώσει τις συνθήκες για την έξοδο της χώρας στις αγορές» είπε, προσθέτοντας:

«Προχωρούμε στο σχεδιασμό χρηματοοικονομικών τεχνικών που θα καταστήσουν εφικτή την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων εντός του 2014».

Ομιλία Χαρακόπουλου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας σήμερα των χειρότερων παραδόσεων λαϊκίστικης αντιπολίτευσης, παραμένει εγκλωβισμένος στις αναχρονιστικές εμμονές του και τις ξεπερασμένες ιδεοληψίες του. Πολλά στελέχη του δεν σταματούν να μοιράζουν υποσχέσεις σε όλους και για όλα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε, ωστόσο, ότι «οι πολίτες δεν δείχνουν να πείθονται από τη δημαγωγία και τον άκρατο λαϊκισμό. Κι αυτό που είναι ακόμη χειρότερο για την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ότι οι θέσεις του αρχηγού της δεν πείθουν ούτε καν διακεκριμένα στελέχη της. Αναγνωρίζουν δημοσίως ότι οι υποσχέσεις για τις μαγικές λύσεις που θα καταργήσουν μονομερώς μνημόνια, χρέη, δάνεια, κρίσεις δεν έχουν κανένα αντίκρισμα».

Αναφερόμενος στο λόγο της συζήτησης, ο κ. Χαρακόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Επιτρέψτε μου και εμένα να υποθέσω ότι οι αντιφάσεις, οι οποίες προκαλούν σοβαρές εσωτερικές αντιθέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, συνιστούν και την πραγματική αιτία της πρότασης δυσπιστίας που σήμερα συζητούμε. Επιχειρείται μάλλον μια απόπειρα συσπείρωσης πριν οι αμφιβολίες και οι αμφισβητήσεις μοιραία πολλαπλασιαστούν».

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε πως «με εργώδη προσπάθεια, πρωτίστως του ίδιου του πρωθυπουργού, αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Ενώ στο μέτωπο της οικονομίας τα βήματα που έχουν γίνει κυρίως χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, είναι τεράστια. Και σύντομα προσβλέπουμε στην έξοδο από το τούνελ της κρίσης». Αντιθέτως επεσήμανε ότι «η βελόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κολλημένη στο «όχι σε όλα», ακόμη και για αποφάσεις που έρχονται να αποκαταστήσουν την νομιμότητα, να επιβάλλουν το αυτονόητο, να επιτρέψουν την ορθή λειτουργία των θεσμών.

«Παρών» από Λοβέρδο-Αηδόνη

«Παρών» πρόκειται να δηλώσουν στην ψηφοφορία οι ανεξάρτητοι βουλευτές, επικεφαλής του φορέα «Συμφωνία για μια Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, όπως διευκρίνισαν στις ομιλίες τους στη Βουλή.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, πως με την κατάθεση της πρότασης μομφής «κάνει εξαγωγή των εσωτερικών του προβλημάτων», γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «επιτομή του τακτικισμού και του καιροσκοπισμού». Ειδικά σε ό,τι αφορά την αφορμή για την κατάθεση της πρότασης μομφής (την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ), ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε πως «οι διαμαρτυρίες κατά της αυταρχικής και απαράδεκτης απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, είναι στα όρια της δημοκρατίας, εκτός από την κατάληψη των δημοσίων κτηρίων και την ακύρωση της λειτουργίας τους».

«Καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα δώσουμε και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία αρκείται στη μέριμνα για τους εθνικούς λογαριασμούς και δεν δίνει την παραμικρή σημασία στην ιδιωτική οικονομία, την οικονομία των οικογενειών. Καταδικάζουμε την πολιτική των εύκολων υποσχέσεων και της δημαγωγίας, αλλά και την άρνηση για μάχη κατά της ανεργίας και της ύφεσης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα