Σύνοδος Κορυφής με αξιοπιστία

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ και το ΄΄καλώς έχει΄΄ των Εταίρων για την ΄΄αποδέσμευση΄΄ των 31,5 δις προς την Ελλάδα βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. Καθοριστικής σημασίαςαναμένεται να είναι ο λόγος του Αντώνη Σαμαρά σε πολιτικό επίπεδο,  στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής (18-19 Οκτωβρίου).

Ουσιαστικά θα πρόκειται για ΄΄πολιτική δέσμευση΄΄ της κυβέρνησης στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα έχει σκοπό να αναδείξει και την αξιοπιστία αλλά και τις ισορροπίεςπου έχουν κατακτηθεί το διάστημα αυτό, με τις επαφές στο εσωτερικό και το εξωτερικό του Έλληνα Πρωθυπουργού.

·       Όσο πλησιάζουμε την ημερομηνία της Συνόδου, αυξάνονται καθημερινά τα ερωτηματικά αναφορικά με το πρόβλημα της Ελλάδας. Οι έντονες ανησυχίες προκαλούνται από όσα διαδραματίζονται στην Αθήνα με την συμπεριφορά της Τρόϊκας και τις απαιτήσεις της.

Αυτός είναι ο  λόγος που τόσο στις Βρυξέλλες (Συμβούλιο και Κομμισσιόν) όσο και στο Λουξεμβούργο, προετοιμάζουν το έδαφος μιας λύσης που θα ικανοποιεί τις προσπάθειεςτης ελληνικής κυβέρνησης, συνεπώς και της εκταμίευσης της δόσης, έστω και αν την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο το Eurogroup δεν έχει ολοκληρωμένη την έκθεση της Τρόϊκας.

·       Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες, θεωρούν στην Βελγική πρωτεύουσα ότι ΄΄ θα είναι   καθοριστική,ουσιώδης και αιτιολογημένη μιας πολιτικής απόφασης που θα είναι αναγκαία και απαραίτητη και θα ισοδυναμεί με εγγυήσεις προς τους Ευρωπαίους  Εταίρους και την ΕΕ΄΄.

Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την Ισπανία πρωτίστως, που οι Γερμανοί και οι βόρειοι σύμμαχοι τους Φιλανδοί και Ολλανδοί επιθυμούν να βοηθήσουν προτού η κρίση γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη για την Ευρωζώνη.

·       Μια από τις σκέψεις που καλλιεργούνται επίσης είναι ΄΄μια ενδεχόμενη έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup΄΄ πρίν από την επίσης έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (στις 22-23 Νοεμβρίου) η οποία θα έχει στόχο την πιθανή μεταφορά 50 δις ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, του ελληνικού χρέους.

Για να φθάσουμε όμως μέχρι αυτό το σημείο, είναι καθοριστικής σημασίας η απόφαση της προσεχούς Συνόδου αλλά και η ολοκληρωμένη έκθεση της Τρόϊκας. Με όποια χαρακτηριστικά θα έχει.

Σε ίδια παράμετρο κινούνται ακόμη δύο στοιχεία:

1.    Οι Αμερικανικές εκλογές,

2.    Το άμεσο Κινεζικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και συνολικά την ΕΕ.

Με δεδομένη μάλιστα την πρόσφατη συμφωνία των εμπορικών συναλλαγών Κίνας – Γερμανίας όπως διαπιστώθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στο Πεκίνο.

Στο επίπεδο αυτό μια αρνητική εικόνα  και  προοπτική,  θα ήταν ΄΄ολέθρια΄΄ όπως την χαρακτηρίζουν στην Οργάνωση Διεθνούς Εμπορίου  (Πασκάλ Λαμύ) για τις εξαγωγές της Κίνας στην ΕΕ και αντιστρόφως.

·       Σε ανάλογες σκέψεις και με τις ίδιες ανησυχίες πραγματοποιείται Σύσκεψη στη Μάλτα με συμμετοχή των Πρωθυπουργών της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας (Ευρωπαϊκή Ένωση) Μαρόκου,Τυνησίας, Αλγερίας, Μαυριτανίας και Λιβύης και του Π

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enimerosi24