Τα τέσσερα «φάουλ» των exit polls

Στην άρνηση συμμετοχής των πολιτών σε προεκλογικές μετρήσεις, στην απαξίωση από τους νέους των δημοσκοπήσεων, τις οποίες λοιδορούν, αλλά και στην τάση ψηφοφόρων της ΧΑ να μην εκδηλώνουν την προτίμησή τους αναζητούν την αστοχία των exit polls οι ερευνητές.

Επιπλέον, κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η κοινή συνισταμένη στην οποία πρέπει να καταλήξουν οι πέντε εταιρείες πριν από τη δημοσιοποίηση των exit polls απλώνει πολύ… το δείγμα

και ίσως αλλοιώνει την ακρίβειά του.

Η επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών βρίσκει τους δημοσκόπους σε αμηχανία και θέτει ευθέως το ερώτημα: μήπως ήρθε το τέλος των exit polls; Είναι η τέταρτη φορά τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια που η έρευνα «έξω από την κάλπη» πέφτει όντως έξω, κυρίως στην περίπτωση της Ρένας Δούρου, τα ποσοστά της οποίας εμφανίζονταν από 27% ως 31% ενώ στην πραγματικότητα ήταν κατά πολύ χαμηλότερα: η Ρένα Δούρου λαμβάνει 23,81% των ψήφων.

Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τους πανηγυρισμούς τόσο της αείμνηστης Βίκυς Μοσχολιού όσο και του τότε βουλευτή της ΝΔ Πέτρου Μαντούβαλου, όταν το 2000 τα exit polls παρουσίαζαν νικητή των εκλογών τη Νέα Δημοκρατία για δύο ολόκληρες ώρες, μέχρι να έρθει η πραγματικότητα και να αλλάξουν άρδην τα ποσοστά.

Οι ευρωεκλογές

Το ΠΑΣΟΚ ήταν ο τελικός νικητής και με διαφορά. Ακολουθούν οι ευρωεκλογές του 2009. Στις οθόνες των καναλιών που συμμετείχαν στο ενιαίο exit poll (Μega, Αnt1, Αlter, Αlpha, ΝΕΤ) εμφανίστηκαν τα αποτελέσματα με το ΠΑΣΟΚ να λαμβάνει μεταξύ 44% και 41% και τη Νέα Δημοκρατία 37,3-34,3%, δηλαδή διαφορά μέχρι και δέκα μονάδων. Το αποτέλεσμα έκλεισε στο 4%!

Το ίδιο έγινε και στις εθνικές εκλογές του 2012, όπου σύμφωνα με τα exit polls ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήταν σε απόσταση αναπνοής, ενώ κέρδισε τελικώς η ΝΔ με τρεις μονάδες διαφορά.

Τι συνέβη λοιπόν και έπεσαν έξω τα exit polls; Πώς είναι δυνατόν ακόμη και όταν έκλεισαν οι κάλπες πέντε δημοσκοπικές εταιρείες να εμφανίζουν την κ. Ρ. Δούρου να θριαμβεύει με 31% και λίγο αργότερα να «προβλέπουν» ότι θα κερδίσει οριακά τον κ. Γιάννη Σγουρό; Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν τους δημοσκόπους.

«Η στατιστική είναι σαν τα μπικίνι. Αποκαλύπτουν πολλά, αλλά κρύβουν την ουσία», λένε οι πολιτικοί αναλυτές, δίνοντας τους λόγους για τους οποίους τα exit polls έπεσαν έξω.

Ο πρώτος βρίσκεται στην άρνηση συμμετοχής των πολιτών στις μετρήσεις. Ποσοστό άνω του 40% όσων δέχονται κλήσεις από τις εταιρείες είτε αρνούνται να απαντήσουν είτε και παραπλανούν τους τηλεφωνητές με λάθος απαντήσεις.

Δεν λένε αλήθεια…

Επιπλέον, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό κόσμου που απλώς δεν λέει την αλήθεια, όπως είναι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής. Αρκετοί ψηφοφόροι δεν θεωρούν «πολιτικά αποδεκτό» να αποκαλύψουν την προτίμησή τους προς τη ΧΑ και δηλώνουν άλλες επιλογές. Συγχρόνως, άλλοι κοροϊδεύουν και δεν λένε τι ψήφισαν.

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Ηλίας Νικολακόπουλος απέδωσε το πρόβλημα των συνεντεύξεων εξόδου στην απροθυμία των ψηφοφόρων της συμπολίτευσης να απαντήσουν σε συνδυασμό με τη μεγάλη προθυμία των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολα αυτά είχαν ως συνέπεια να εκδηλωθεί ένα κύμα αμφισβήτησης των exit polls, και στα social media, γεγονός που έχει προβληματίσει πολύ τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Οι επόμενες ημέρες θα φέρουν στο φως περισσότερα στοιχεία για τους λόγους της αποτυχίας τους.

Ηλίας Νικολακόπουλος

Ολα τα λάθη μαζεύτηκαν στη Δούρου

«Ψάχνουμε να βρούμε τι ακριβώς συνέβη και διαμορφώθηκε έτσι το αποτέλεσμα», λέει στο «Εθνος» ο κ. Ηλίας Νικολακόπουλος. «Δεν μπορεί να πει κανείς ότι όλα τα αποτελέσματα έπεσαν έξω. Εγινε ένα λάθος με το ποσοστό της Ρένας Δούρου, αποκλειστικά. Δηλαδή, όλα τα επιμέρους μικρά λάθη σωρεύτηκαν εκεί. Δυστυχώς, όλες οι αποκλίσεις για τους υποψηφίους (Παναγιώταρο, Χαϊκάλη, Παφίλη, Τζήμερο) με έναν μαγικό τρόπο πήγαν και επικεντρώθηκαν στο ποσοστό της Δούρου. Αυτό αναζητούμε τώρα και προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί συνέβη αυτό.

Δεν έχω ακόμη να σας δώσω κάποια εξήγηση. Πάντως, όπως και να έχει, σε μια δημοσκόπηση είναι θεμιτό να υπάρξει και κάποιο ανθρώπινο λάθος».

Στράτος Φαναράς

Σύγχυση στον αντιμνημονιακό χώρο

«Η Περιφέρεια Αττικής όντως παρουσίασε σαφές πρόβλημα», λέει ο κ. Στράτος Φαναράς της Metron Analysis. «Αυτό οφείλεται σε μια σύγχυση που δημιουργήθηκε μέσα στον λεγόμενο αντιμνημονιακό χώρο. Υπερεκτιμήθηκε η Ρένα Δούρου και υποεκτιμήθηκαν ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Θανάσης Παφίλης και ο Παύλος Χαϊκάλης. Για παράδειγμα, αυτός που ψήφισε Παναγιώταρο θεώρησε «politically correct» να πει ότι ψήφισε Δούρου, κι έτσι η Δούρου εμφανίζεται με ποσοστό περισσότερο, το οποίο παίρνει από αυτούς που υποεκτιμήσαμε και είναι ο Παναγιώταρος, ο Παφίλης και ο Χαϊκάλης. Πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο, που δεν μπορούμε ακόμη να αναλύσουμε. Αυτήν τη διάκριση δεν μπορούμε να την ελέγξουμε πλήρως».
Πηγή Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα