Τα τηλεφωνήματα Τσίπρα που ξεμπλόκαραν τη διαπραγμάτευση

Το ορόσημο της 20ης Μαρτίου δεν έχει χαθεί

Γράφει ο Πολιτικός

Οι θεσμοί φεύγουν, όμως η αισιοδοξία πως η δεύτερη αξιολόγηση (SLA) καθώς και η συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα μπορούν να κλειδώσουν στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου παραμένει στην κυβέρνηση.

Για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός πως η διαπραγμάτευση ξεκόλλησε παρά τις απειλές της Ντέλιας Βελκουλέσκου το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής ότι θα φύγει από την Αθήνα, κάτι που είχε προκαλέσει προσωρινά αμηχανία στα

ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια ως προς τη δυνατότητα να βρεθούν κοινά σημεία συζήτησης.

Είναι γεγονός πως η όλη διαδικασία που ήταν παγωμένη ξεμπλόκαρε μετά το μεσημέρι της Δευτέρας (για τα δημοσιονομικά) έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες που προκάλεσε ο πρωθυπουργός με ευρωπαίους αξιωματούχους καταγγέλλοντας ουσιαστικά το ΔΝΤ ότι τορπιλίζει την κατ” αρχήν συμφωνία που είχε επιτευχθεί στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Τα τηλεφωνήματα έγιναν σύμφωνα με πληροφορίες νωρίς το πρωί της Δευτέρας με τον Αλέξη Τσίπρα να «απειλεί» πως θα καταγγείλει δημοσίως το ΔΝΤ για κωλυσιεργίες και σκοπιμότητες. Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δε, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο γραφείο του το οικονομικό επιτελείο τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη με τους οποίους και σχεδίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης στον επόμενο κύκλο της διαπραγμάτευσης.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι τροΪκανοί φεύγουν έχοντας αφήσει πίσω τους αρκετές και διόλου αμελητέες εκκρεμότητες, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά (επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, ασφαλιστικό και θέματα που σχετίζονται με το μείγμα πολιτικής) η κυβέρνηση πιστεύει ότι το ορόσημο της 20ης Μαρτίου δεν έχει χαθεί. Και ότι το Eurogroup μπορεί όχι μόνο να καταγράψει την πρόοδο, αλλά συγχρόνως να ανάψει το πράσινο φως ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία κατάληξης σε συνολική συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η κυβέρνηση έχει διευκρινίσει δια του εκπροσώπου της ότι τα μέτρα και τα αντισταθμιστικά μέτρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία-πακέτο, ενώ δεν αποκλείει την πιθανότητα τμήμα του SLA να κατατεθεί στη Βουλή ακόμη και πριν από το Eurogroup.

The post Τα τηλεφωνήματα Τσίπρα που ξεμπλόκαραν τη διαπραγμάτευση appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα