Τα τσιγάρα σε πακέτο – σοκ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε νόμο που προβλέπει πως όλα τα τσιγάρα θα πωλούνται πλέον σε ομοιόμορφα πακέτα με σοκαριστικές φωτογραφίες που θα απεικονίζουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος

Ισχυρό πλήγμα για τις καπνοβιομηχανίες παγκοσμίως αποτελεί η δικαστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αυστραλίας με την οποία επικυρώνεται ο νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της χώρας και ο οποίος επιβάλλει ομοιόμορφα πακέτα για όλες τις μάρκες τσιγάρων.

Η νομοθεσία κατά του καπνίσματος, που πλέον δεν επιδέχεται τροποποιήσεις και θεωρείται σύμφωνη με το Σύνταγμα της χώρας, είναι η σκληρότερη νομοθεσία σε ολόκληρο τον κόσμο και οι καπνοβιομηχανίες φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσει βάση για την ανάπτυξη αντίστοιχων νόμων στο πλαίσιο του αγώνα κατά του καπνίσματος και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και από άλλες χώρες.

Τι προβλέπει
Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, από 1ης Δεκεμβρίου του 2012 όλα τα τσιγάρα ανεξαρτήτως μάρκας που πωλούνται στην Αυστραλία θα πρέπει να έχουν ομοιόμορφα λαδί πακέτα και μεγάλο μέρος της επιφάνειάς τους θα καλύπτεται από πραγματικές, σοκαριστικές φωτογραφίες που θα απεικονίζουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το κάπνισμα, ενώ θα αναγράφονται και σχετικές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία.

Τα ονόματα των εταιρειών θα αναγράφονται με μικρά λευκά γράμματα στην μπροστινή όψη των πακέτων. Επιπλέον το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι καπνοβιομηχανίες θα καλύψουν τα δικαστικά έξοδα της κυβέρνησης!

Ο εν λόγω νόμος επικυρώθηκε αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Σίδνεϊ απέρριψε τις προσφυγές εναντίον της νομοθεσίας των καπνοβιομηχανιών Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco International και Imperial Tobacco, οι οποίες ισχυρίζονταν ότι η επιβολή ομοιομόρφων πακέτων παραβιάζει τους διεθνείς νόμους περί εμπορικού σήματος και ότι έτσι δίνεται πάτημα στους λαθρεμπόρους.

Παρότι αυτή είναι μια πρώτη μεγάλη νίκη της κυβέρνησης της Αυστραλίας, το θέμα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να πάρει άλλες διαστάσεις, αφού η Ουκρανία, η Ονδούρα και η Δομινικανή Δημοκρατία έχουν προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με το σκεπτικό ότι η νομοθεσία αυτή δεν είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες εμπορίου.
Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα