«Θα είχαν αποτρέψει τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες αν είχαν πιέσει τον Αμπντεσλάμ;»

Θα είχαν αποτραπεί οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, αν οι αρχές είχαν πιέσει περισσότερο τον άρτι συλληφθέντα για το ρόλο του στο μακελειό του Παρισιού, τζιχαντιστή Σαλάχ Αμπντεσλάμ; Το ερώτημα αυτό επανέρχεται μετά τις κρίσιμες αποκαλύψεις γαλλικών ΜΜΕ που αναφέρουν ότι μόλις τρεις μέρες πριν τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα, η αστυνομία έδειξε φωτογραφίες των καμικάζι στον Αμπντεσλάμ

και δεν τον πίεσε περισσότερο όταν εκείνος ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει κανέναν εξ αυτών.

Επικαλούμενη τα πρακτικά από την ανάκριση του Αμπντεσλάμ στις 19 Μαρτίου, η γαλλική εφημερίδα Le Monde, γράφει ότι η αστυνομία του έδειξε φωτογραφίες των καμικάζι αδερφών Μπακράουι, ο ένας εκ των οποίων ανατινάχτηκε στο αεροδρόμιο και ο άλλος στο μετρό των Βρυξελλών.

Όταν ο Αμπντεσλάμ ισχυρίστηκε ότι «δεν τους ξέρει», οι αστυνομικοί το δέχθηκαν, δίχως να τον πιέσουν περισσότερο επί του θέματος και επικεντρώθηκε σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Monde στα τραγικά γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι και όχι σε τυχόν σχέδια για επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Όπως αναφέρει επίσης το BFM TV, ίδια ήταν η αντίδραση του Αμπντεσλάμ του όταν του έδειξαν φωτογραφία του διαβόητου Νατζίμ Λααχράουι ο οποίος επίσης ανατινάχτηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Ισχυρίστηκε ότι δεν τον γνωρίζει, παρότι πιστεύεται ότι είχαν ταξιδέψει μαζί, οδικώς και είχαν περάσει από έλεγχο στα σύνορα Ουγγαρίας-Αυστρίας πέρσι το φθινόπωρο.

Κατά την ανάκρισή του, ο Αμπντεσλάμ- παρότι θεωρείται από τους εγκεφάλους των επιθέσεων στο Παρίσι-επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο ρόλος του στα γεγονότα του περασμένου Νοεμβρίου ήταν «δευτερεύων» καθώς ενεργούσε «μόνο ως οδηγός της ομάδας και φρόντιζε να βρίσκει οχήματα και καταλύματα για τους υπόλοιπους». Είπε επίσης ότι την τελευταία στιγμή «μετάνιωσε» και δεν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Μέχρι στιγμής, ούτε η βελγική αστυνομία, ούτε ο συνήγορος του Αμπντεσλάμ έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες των δύο μέσων, ενώ το πρακτορείο Reuters που αναμεταδίδει τα ρεπορτάζ, σημειώνει ότι δεν έχει ελέγξει τα πρακτικά της ανάκρισης, οπότε δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες των γαλλικών ΜΜΕ.

Αν ωστόσο επιβεβαιωθούν οι νέες αυτές αποκαλύψεις των γαλλικών ΜΜΕ, ενισχύουν περαιτέρω τα όσα έχουν ειπωθεί για κενά στις αντιτρομοκρατικές έρευνες και λάθους χειρισμούς που άφησαν πεδίο δράσης ελεύθερο στους τζιχαντιστές και καθιστούν διάτρητη την ασφάλεια στις χώρες της ΕΕ.

Αρνείται να συνεργαστεί ο Αμπντεσλάμ
Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Koen Geens δήλωσε ότι ο Αμπντεσλάμ, ο οποίος αρχικά είχε συμφωνήσει να συνεργαστεί με τους ερευνητές, πλέον αρνείται να το κάνει:

«Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας μόλις με πληροφόρησε ότι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, δεν θέλει πλέον να μιλήσει, μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο Zaventem και το μετρό των Βρυξελλών» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός στη βουλή.

Η βελγική αστυνομία συνέλαβε τον Αμπντεσλάμ αφού βρήκε τα αποτυπώματά του σε ένα διαμέρισμα στη συνοικία Φόρεστ των Βρυξελλών στις 15 Μαρτίου. Το σπίτι αυτό είχε νοικιαστεί από έναν από τους αδελφούς Μπακραουί, με ψεύτικο όνομα.
Πηγή ethnos.gr

The post «Θα είχαν αποτρέψει τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες αν είχαν πιέσει τον Αμπντεσλάμ;» appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα