Θρίλερ με τις προγραμματικές δηλώσεις – Σενάρια για «υπόγεια» συμφωνία με τους Ευρωπαίους

Αναμένεται αντίδραση μετά την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή από Βερολίνο και Βρυξέλλες

Στραμμένα τα βλέμματα όλης της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ στις προγραμματικές δηλώσεις του νέου αριστερού πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα… Και

φυσικά όχι μόνο για ιστορικούς λόγους, αλλά πρωτίστως για πρακτικούς, που έχουν να κάνουν με τη θέση της χώρας μας στην ΕΕ η οποία αυτή τη στιγμή μοιάζει ολίγον μετέωρη!

Η μετάθεση της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων έδωσε αφορμή για πλήθος σεναρίων. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι υπάρχει μαραθώνιος μυστικών διαβουλεύσεων με τους επιτελείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Γερμανίας σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο… Μαθαίνουμε ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν το συντομότερο και πριν ξεκινήσει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων να έχει βρεθεί κοινή φόρμουλα που θα επιτρέψει και στον πρωθυπουργό να παραμείνει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο εντός των προεκλογικών του δεσμεύσεων, αλλά ταυτόχρονα οι δεσμεύσεις του να είναι διαχειρίσιμες και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Στόχος αν τελικά βρεθεί κοινό πλαίσιο απόψε το βράδυ, αμέσως μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων να υπάρξει θετική αντίδραση από Βερολίνο και Βρυξέλες και ουσιαστικά να κλειδώσει μια πρώτη συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup της Τετάρτης.

Σε αντίθετη περίπτωση το ερώτημα είναι ποια από τις δύο πλευρές θα κάνει πρώτη πίσω. Θα υποχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας στις απαιτήσεις των δανειστών και θα ανακοινώσει μέτρα που θα είναι κατά πολύ μακριά από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ή θα επιμείνει και θα περιμένει να υποχωρήσουν οι ευρωπαίοι;

Πάντως αν δεν υπάρξει υποχώρηση μοιραία πριν το τέλος του μήνα θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει άλλο δρόμο από την προσφυγή στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, είτε με νέες εκλογές είτε με δημοψήφισμα!

Τέλος, να σημειωθεί ότι στη Συγγρού επιμένουν να πιστεύουν ότι σε λίγες εβδομάδες ο Σαμαράς θα επιστρέψει στο Μαξίμου, προεξοφλώντας μάλιστα άνετη επικράτηση σε περίπτωση νέων εκλογών.

The post Θρίλερ με τις προγραμματικές δηλώσεις – Σενάρια για «υπόγεια» συμφωνία με τους Ευρωπαίους appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα