Το διορισμό του υποδιοικητή της ΚΤΚ ανακάλεσε ο Αναστασιάδης

Την ανάκληση του διορισμού του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Σπύρου Σταυρινάκη, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη τερματίζονται οι υπηρεσίες του κ. Σταυρινάκη.

Όπως σημείωσε, έχει ήδη σταλεί σχετική επιστολή προς τον κ. Σταυρινάκη, στην οποία περιέχονται οι λόγοι

της ανάκλησης του διορισμού του.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο διορισμός του κ. Σταυρινάκη που έγινε στις 4 του περασμένου Φεβρουαρίου (σ.σ.: από τον τέως πρόεδρο Δ. Χριστόφια λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές) δεν υφίσταται και μπορεί να ανακληθεί «διότι οι έκτακτες συνθήκες ή οι ανάγκες και τα δεδομένα εκείνα που θα δικαιολογούσαν την επίκληση του δικαίου της ανάγκης, ουσιαστικά δεν υφίστανται».

Επισημαίνεται ότι με βάση το Σύνταγμα, ο διοικητής της ΚΤ είναι Ελληνοκύπριος και ο υποδιοικητής Τουρκοκύπριος. Από το 1963, όταν οι Τουρκοκύπριοι αποχώρησαν από τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας η θέση του υποδιοικητή παρέμενε κενή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την ανάκληση του υποδιοικητή, ο οποίος προηγουμένως ήταν ανώτατο στέλεχος της ΚΤ, ο κ. Στυλιανίδης σχολίασε ότι η απάντησή του σε όσους επιμένουν να συζητούν πράγματα που βρίσκονται σε σύγκρουση με την απτή πραγματικότητα είναι ότι «η καλύτερη συνεισφορά όσων είναι οι βασικοί υπεύθυνοι της οικονομικής τραγωδίας του τόπου θα ήταν η σιωπή. Δυστυχώς, η κοινωνία έκπληκτη παρακολουθεί το αντίθετο. Αποδέχθηκαν το κούρεμα και δεν το κατάλαβαν». Συζητούσαν bail-in, δηλαδή εκ των έσω εκκαθάριση των τραπεζών, υπέδειξε, και νόμιζαν ότι συζητούσαν bail-out, δηλαδή εκ των έξω. «Θα μείνω μέχρι εδώ, διότι αν κάποιοι υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού, εμείς δεν την υποτιμούμε», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα