Το «λάδωμα» βασιλεύει και στο Μεξικό

Το ρεπορτάζ των New York Times κάνει λόγο για συνήθη πρακτική μεταξύ πολιτών και δημοσίων υπαλλήλων και υπηρεσιών στο Μεξικό. Αν θες να κάνεις τη δουλειά σου θα πρέπει να λαδώσεις.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση του Χοσέ Λούις Γκαρσία που διατηρεί κατάστημα τροφίμων στην πόλη του Μεξικό. Μια στις τόσες εμφανίζεται το Υγειονομικό και ο κ. Γκαρσία τρέχει αμέσως για το πορτοφόλι

του. «Στην αρχή λένε ότι υπάρχει κάποιο πρόστιμο και μετά λένε “Μπορούμε όμως να το τακτοποιήσουμε διαφορετικά” σημειώνει ο καταστηματάρχης που συνήθως πληρώνει 50 έως 100 δολάρια για να φύγουν οι επιθεωρητές.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται για κοινή πρακτική και το ότι γενικά βασιλεύει η πεποίθηση ότι ο συντομότερος τρόπος να λύσεις τις διαφορές σου με έναν επιθεωρητή Υγείας, ένα τροχονόμο ή οποιοδήποτε υπάλληλο δημόσιας υπηρεσίας είναι να τον πληρώσεις ένα ποσό κάτω από το τραπέζι.

Μια «μπαρόκ» γραφειοκρατία αλλά και οι χαμηλοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρονται ως οι κυριότερες αιτίες για το λάδωμα ακόμα και στις πιο απλές δοσοληψίες.

Ένας εργολάβος σημειώνει «ότι ακόμα και αν έχεις όλες τις άδειες, θα πρέπει πάλι να συνεισφέρεις κάτι. Αν δεν το κάνεις η υπόθεσή σου θα χρειαστεί το διπλάσιο χρόνο».

Κάτι μας θυμίζουν όλα αυτά…

Keywords
Τυχαία Θέματα