Τραγωδία για την Ευρώπη η ανεργία στους νέους!

«ΔΕΝ μπορούνε να επιτρέψουμε μια μεσαία τάξη κατεστραμμένη και μια απελπισμένη νεολαία που πλήττεται από την ανεργία χωρίς να λάβουμε μέριμνα και πρόνοια».

΄΄Οι τάσεις ανεργίας είναι αφόρητες και ανησυχητικές. Πρέπει για αυτό να τις ανατρέψουμε άμεσα΄΄.

• Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι υπογραμμίσεις που προαναφέραμε, του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στη διάρκεια της ομιλίας του στη συνάντηση της Προεδρίας με τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, που πραγματοποιήθηκε

στην Αθήνα.

• Ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός καθώς και οι Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ επανέλαβαν το στοιχείο ΄΄ανεργία των νέων στην ΕΕ΄΄ και κατ΄ επανάληψη έχοντας κατά νου αριθμούς και τα αποτελέσματα της έρευνας από την Eurostat.

• Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία ο αριθμός των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών έφθασε στο σύνολο της ΕΕ τα 5.732 εκατομμύρια!

• Τα 3.642 εκατ. άτομα αφορούσαν τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, ενώ σε ένα και μόνο χρόνο οι άνεργοι της κατηγορίας αυτής αυξήθηκαν κατά 295.000 μόνο στην Ευρωζώνη!

• Το πιο πάνω γεγονός χαρακτηρίσθηκε ΄΄τραγωδία για την Ευρωζώνη΄΄.

• ΚΑΙ φυσικά, αναφερόμενοι στην ΄΄τραγωδία΄΄ η λέξη παραπέμπει και στη χώρα μας όπου στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες έφθασε το 24% και στις γυναίκες το 31,1%, ενώ στους νέους κάτω των 25 ετών το ποσοστό ανεργίας έφθασε στο 59,4%!.

• Με τη σκέψη και τους υπολογισμούς στα πιο πάνω στοιχεία το συμπέρασμα που τονίσθηκε ιδιαίτερα στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι ότι ΄΄η ανεργία των νέων έχει γενικότερα καταστροφικές συνέπειες. Ιδιαίτερα όμως όταν είναι παρατεταμένη κινδυνεύουν οι νέοι να αποκοπούν όχι μόνο από την αγορά εργασίας, αλλά και από το σύνολο της κοινωνίας.

• Ταυτόχρονα δε, το γεγονός αυτό να έχει επιπτώσεις στη συνοχή του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης΄΄.

• ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ όμως δόθηκε έμφαση στην αντιμετώπιση του φαινομένου ΄΄ανεργία΄΄ ΄΄ανεργία των νέων΄, που ανάμεσα στα άλλα τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και οι ερωτώντες Ευρωβουλευτές, τόνισαν ότι ΄΄μόνο με ανάπτυξη είναι δυνατόν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα΄΄. Ειδικότερα δε στις χώρες που πλήττονται περισσότερο. Και αυτές εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στα κράτη μέλη του Νότου, με την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία σε πρώτο πλάνο.

• Ένας από τους λόγους που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι η ανάκαμψη. Κάτι που η Ελλάδα σε μια δύσκολη χρονιά όπως το 2012, πέτυχε να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες!

• Το γεγονός αυτό θεωρείται σημαντικό ως προς τους στόχους της ανάπτυξης και σύμφωνα με την σταθερότητα και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

• ΑΠΟ την προσεχή Δευτέρα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα συνέλθει στο Στρασβούργο, πρόκειται να εξετάσει τις προτάσεις των εισηγητών του προϋπολογισμού 2014-2020 μετά τις περικοπές του Συμβουλίου στη Σύνοδο Κορυφής του Ιανουαρίου.

Μεταξύ άλλων, θα τεθεί το θέμα αύξησης του ποσού των έξι (6) δισεκατομμυρίων ευρώ για τα προγράμματα που αφορούν ανέργους κυρίως νέους, ηλικίας 25 έως και 35 χρόνων, όπως εισηγήθηκε στις Βρυξέλλες η Κομισιόν και εγκρίθηκε από τους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι μια αύξηση ενδέχεται να εγκριθεί και να προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Συμβούλιο, για τα προσεχή δύο έτη. Είτε τμηματικά, είτε καθ΄ολοκληρίαν, αλλά με ετήσια ποσόστωση.

Αισιόδοξος εμφανίσθηκε στο σημείο αυτό και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της πρότασης υπερθεμάτισε και ασφαλώς θα υπερψηφίσει όταν το θέμα συζητηθεί και εξετασθεί σε μια από τις προσεχείς Συνόδους.

Ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων αυτών θα το δούμε την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στη θεματολογία ‘’απασχόληση και πολιτικές των κρατών μελών’’, ανά εξάμηνο κάθε έτους.

Άρθρο του Μανώλη Μαυρομμάτη
Δημοσιογράφου – πρ. Ευρωβουλευτή ΝΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα