Τρίτο πακέτο για την Ελλάδα και με σφραγίδα Eurogroup

Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα έδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, όμως, αποσαφήνισε ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τον Απρίλιο του 2014.

Αναφερόμενος στην επόμενη αξιολόγηση, η οποία θα αρχίσει εντός του Σεπτεμβρίου, αποσαφήνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει «ολοκληρωμένη άποψη» και για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, η οποία θα συζητηθεί τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί

τον Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφεραν ότι η Ευρωζώνη είναι πιθανό να αποφασίσει για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας τον Νοέμβριο, αφού το κλιμάκιο της τρόικας ολοκληρώσει τους ελέγχους για τη μεταρρυθμιστική πρόοδο της χώρας. Εξέφρασαν επίσης την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε από την πλευρά του ότι «είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για νέο πρόγραμμα βοήθειας της χώρας» και πρόσθεσε: «Εχουμε ακόμα έναν χρόνο μπροστά μας. Τον Ιούλιο του 2014 θα τεθεί το ζήτημα».

Δέσμευση

Σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ο επικεφαλής του ευρώ τόνισε ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, τα προβλήματα δεν θα έχουν επιλυθεί πλήρως μέχρι το 2014 και επομένως θα χρειαστεί και νέο πρόγραμμα. «Είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί επιπρόσθετη βοήθεια πέραν του προγράμματος αυτού. Υπό την έννοια αυτή, το Eurogroup έχει δείξει ξεκάθαρα τη δέσμευσή του να παράσχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος και μετά, μέχρις ότου η χώρα ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές», σημείωσε.

Πάντως ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για τον χαρακτήρα του νέου προγράμματος, τονίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το μέγεθος και τους όρους που θα το διέπουν.

Οπως διευκρίνισε, η συζήτηση αυτή θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Απρίλιο παράλληλα με την εξέταση της βιωσιμότητας, μόλις γίνουν γνωστά από τη Eurostat τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας για το 2013.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να στηρίξει τη χώρα μας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Τα πρόσθετα μέτρα στήριξης αφορούν την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα, αλλά και την αύξηση της κοινοτικής συγχρηματοδότησης στα προγράμματα της ΕΕ προκειμένου να διευκολυνθεί περαιτέρω η πρόσβαση στους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων.

Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, υπάρχει ομοφωνία του Eurogroup για την ακεραιότητα της Ευρωζώνης, που θα παραμείνει ανέπαφη.

«Είμαστε δεσμευμένοι να βοηθήσουμε τις χώρες που έχουν ανάγκη, δεν συζητείται το θέμα της ακεραιότητας», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ευρωζώνης είπε ακόμη ότι στον δημοσιονομικό τομέα οι στόχοι έχουν επιτευχθεί με θετικό τρόπο και δεν υπάρχουν επικρίσεις γι’ αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, στις οποίες αναγνώρισε ότι «είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική υποστήριξη» και γι’ αυτόν τον λόγο, όπως είπε, εκφράζει ανησυχία για την προώθησή τους.

Μάλιστα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία, ανεξάρτητα από την κρίση, θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που είναι καίριας σημασίας για κάθε χώρα που επιθυμεί να διατηρήσει ένα δίκαιο κοινωνικό σύστημα. Επεσήμανε επίσης ότι οι ιδιωτικοποιήσεις «δεν πάνε τόσο καλά και γρήγορα», αλλά επέμεινε ότι είναι απαραίτητες για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους.

Εγκωμιαστικά για τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών ήταν τα σχόλια του Ολλανδού αξιωματούχου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά σε πολύ δύσκολη εποχή, γιατί πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα που ήταν μία από τις καίριες προϋποθέσεις.
Πηγή Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα