Υπογράφηκε η συμφωνία για την πώληση του ΟΠΑΠ

Eπεσαν τελικά χθες οι υπογραφές για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta.

Το fund (το οποίο ελέγχεται από τον Τσέχο Γίρι Σμετς και την οικογένεια Μελισσανίδη) θα καταβάλει τίμημα 652 εκ. ευρώ (622 εκ. ευρώ μετρητοίς και 30 εκ. σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις), ενώ θα δοθούν ακόμη 60 εκ. ευρώ ως μέρισμα για τη χρήση του 2012.

Η καταβολή

του ποσού και η μεταβίβαση των μετοχών στον αγοραστή θα ακολουθήσουν μετά την έγκριση της συναλλαγής από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για «ηχηρό μήνυμα προς το εξωτερικό». Τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαι ευτυχής που 652 εκ. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς το εξωτερικό αποφασιστικότητας, ικανότητας και συμβιβασμού διαφορών και σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει σε έναν δρόμο προόδου».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Σταύρος Σταυρίδης ευχαρίστησε τους επενδυτές, οι οποίοι, όπως είπε, έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία και τους ευχήθηκε «να πετύχουν σε αυτό που αναλαμβάνουν, να τρέξουν τον ΟΠΑΠ πάρα πολλά χρόνια προς όφελος του Οργανισμού, των μετόχων του και γενικότερα των εσόδων του κράτους».

Εκ μέρους της Emma Delta ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης υπογράμμισε ότι «με τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) συμφωνία, Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες έδειξαν εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας σε μια δύσκολη οικονομική φάση», προσθέτοντας ότι «ο ΟΠΑΠ αλλάζει σελίδα».

«Ιστορική μέρα»

Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Κωνσταντίνος Λουρόπουλος έκανε λόγο για «ιστορική μέρα», τονίζοντας ότι με την υπογραφή της συμφωνίας «αποδείξαμε ότι μπορούμε ακόμη και στα πολύ δύσκολα». Τίποτα δεν ήταν αυτονόητο και τίποτα δεν ήταν εύκολο. Σε κάθε βήμα έπρεπε να βρούμε νέες προσεγγίσεις και νέες λύσεις».

Από το συνολικό τίμημα των 652 εκ. ευρώ για το 33% του ΟΠΑΠ, τα 157 εκ. ευρώ θα τα καταβάλει η Geonama (συμφερόντων Μελισσανίδη), από 145 εκ. ευρώ έκαστη η MEF Holdings (συμφερόντων Γίρι Σμετς), Vital Peak (συμφερόντων Αλεξ Νέσις) και Roubindiam (συμφερόντων Κόμαρεκ), 31 εκ. ο σλοβακικός επενδυτικός όμιλος Helixsor και 26 εκατ. ευρώ η Helvasor (συμφερόντων Κοπελούζου).

Σημειώνεται ότι η Emma Delta επέλεξε να αφήσει πίσω της τα μεγάλα «εμπόδια»που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας -τα οποία αφορούσαν τους δύο προμηθευτές (Intralot και Scientific Games) και τον τεχνολογικό πάροχο (Intralot) των Κρατικών Λαχείων-, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσει τη νομική διαδικασία που έχει ήδη κινήσει για να αλλάξει τις συμφωνίες αυτές.

Ο λόγος για την αλλαγή της στάσης της -και την επικύρωση τελικά του deal- σχετίζεται με την πρόθεση του fund να αναλάβει το πάνω χέρι για εξελίξεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τη λειτουργία των VLT’s (βιντεολόττο) καθώς και την περαιτέρω επέκταση του ΟΠΑΠ στο Διαδίκτυο, προκειμένου να μη βρεθεί και πάλι προ… τετελεσμένων αποφάσεων.
Πηγή Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα