AΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ο Σόρος κάνει έκκληση για το ευρώ! Επιστολή με ακόμα 95 ευρωπαίους

Επιστολή – έκκληση για ευρωπαϊκή συνεργασία προς επίλυση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης απευθύνουν ο George Soros και ακόμη 95 επιφανείς ευρωπαίοι.

Η επιστολή έχει ως αποδέκτες τους ευρωπαίους ηγέτες και τα νομοθετικά σώματα των κρατών μελών, και ζητά αύξηση της συνεργασίας για μια «Ευρωπαϊκή λύση».

Την επιστολή υπογράφουν επιφανείς ευρωπαϊκές προσωπικότητες από όλο το φάσμα δραστηριοτήτων, όπως ο ολλανδός αρχιτέκτονας Rem

Koolhas, ο Ισπανός πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, Javier Solana και ο επίσης Ισπανός πρώην επίτροπος της Κομισιόν, Pedro Solbes.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες βρίσκονται και οι Έλληνες κ. Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κ. Στέλιος Ζαββός, επικεφαλής της Zeus Capital managers, η ελληνογαλλίδα κ. Καλυψώ Νικολαΐδη, η ελληνοελβετίδα κ. Maria Cattaui, ο επικεφαλής της Coca Cola 3E, κ. Γιώργος Δαυίδ, και ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, κ. Γιώργος Βασιλείου.

Στην επιστολή αναφέρεται πως μέχρι να υπάρξει ουσιαστική συμφωνία θα πρέπει ΕΚΤ και EFSF να εγγυηθούν και να επανακεφαλαιοποιήσουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, κάτι που θα βοηθήσει τις χώρες που έχουν ανάγκη, να εκδώσουν ομόλογα τα οποία θα επαναπροεξοφλήσουν στην ΕΚΤ.

Tο πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριοι, η κρίση στην Ευρωζώνη χρειάζεται μια λύση, άμεσα. Τα τρέχοντα μέτρα είναι πολύ λίγα, ήρθαν πολύ αργά και επιτείνουν την παγκόσμια χρηματοοικονομική αναταραχή. Όπως αποκάλυψε αυτή η κρίση το ευρώ απέχει πολύ από το να είναι τέλειο. Η απάντηση σε αυτό είναι μάλλον να επιδιορθωθούν τα λάθη του, παρά να αφεθεί να υπονομεύει και ίσως και να καταστρέψει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Εμείς, οι ανήσυχοι ευρωπαίοι απευθύνουμε έκκληση στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία, η οποία θα καθιερώνει ένα κοινό υπουργείο οικονομικών που θα μπορεί:

1. Να συγκεντρώσει κεφάλαια για την Ευρωζώνη ως σύνολο και να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη είναι δημοσιονομικά πειθαρχημένα

2. Να ενισχύσει την κοινή εποπτεία, την επιβολή κανονιστικού πλαισίου και την ασφάλεια των καταθέσεων εντός της Ευρωζώνης και

3. Να αναπτύξει μια στρατηγική που θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική σύγκλιση και την ανάπτυξη- γιατί το πρόβλημα του χρέους δεν μπορεί να σωθεί χωρίς ανάπτυξη.

Ενώ μια νομικά δεσμευτική συμφωνία θα γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης, πρέπει στο μεταξύ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και την ΕΚΤ να συνεργαστούν ώστε να τιθασεύσουν την κρίση. Αυτά τα ιδρύματα μπορούν να εγγυηθούν και τελικά να ανακεφαλαιοποιήσουν το τραπεζικό σύστημα. Έτσι, χώρες που έχουν ανάγκη να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, θα μπορέσουν να το κάνουν εντός συμφωνηθέντων ορίων, χωρίς πρακτικά κανένα κόστος, εκδίδοντας ομόλογα που μπορούν να επαναπροεξοφλήσουν στην ΕΚΤ.

Απευθύνουμε έκκληση και στα νομοθετικά σώματα των χωρών της ευρωζώνης να αναγνωρίσουν ότι το Ευρώ χρειάζεται μια ε

Keywords
Τυχαία Θέματα