Guido Westerwelle: Ανάπτυξη με νέα χρέη δεν υπάρχει

13:27 3/6/2012 - Πηγή: Olympia


Γράφει η Σοφία Τ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δηλώνει ότι θέλει την Ελλάδα στο ευρώ και απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο χαλάρωσης της πολιτικής του μνημονίου. Προσηλωμένος στο σχέδιο Α, την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δηλώνει σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Guido Westerwelle. Ωστόσο, δεν δείχνει να έχει

δεύτερες σκέψεις για την αποτελεσματικότητα του ελληνικού προγράμματος και καλεί την Ελλάδα να αγνοήσει τους λαϊκιστές «που υπόσχονται ευημερία χωρίς σκληρή προσπάθεια». Τέλος, εμμένει στη σκληρή γραμμή κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, τονίζοντας ότι θα στείλουν μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρώπη δεν μαθαίνει από τα λάθη της, ενώ θεωρεί επιτακτική τη βαθύτερη ενοποίηση στην ΕΕ ως απάντηση στην κρίση.

Είναι πραγματικά προετοιμασμένη η Γερμανία να δεχθεί την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη; Συμφωνείτε με τη Bundesbank που λέει ότι το κόστος θα είναι «διαχειρίσιμο»; «Θέλουμε την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης ως σεβαστό και ισότιμο μέλος: αυτή είναι η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης και προσωπικός μου στόχος. Έχω ιδιαίτερο σεβασμό και εμπιστοσύνη στη σοφία του ελληνικού λαού ότι σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο έχει φτάσει θα λάβει τις σωστές αποφάσεις». Ανησυχείτε για τις ανοιχτές αναφορές πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων για την πιθανότητα εξόδου και το πώς αυτές επηρεάζουν π.χ. το ελληνικό τραπεζικό σύστημα; «Δεν συμμετέχω σε δημόσιες συζητήσεις περί ενός σχεδίου Β. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να επιτύχει το σχέδιο Α. Η Ελλάδα κρατάει τη μοίρα της στα χέρια της. Οι Έλληνες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν ποιον δρόμο θέλουν να ακολουθήσουν. Η Ελλάδα είναι σημαντικό τμήμα της ΕΕ και της ευρωζώνης. Η χώρα σήμερα βαδίζει σε έναν δύσκολο δρόμο. Αν οι προσπάθειες συνεχιστούν με επιτυχία, τότε θα υπάρξει σύντομα φως στην άκρη του τούνελ».
Ας μιλήσουμε γι’ αυτές τις προσπάθειες. Τι περιθώρια πιστεύετε ότι υπάρχουν για τροποποιήσεις του δεύτερου μνημονίου; Συμφωνείτε ότι κάποια στοιχεία του, όπως και του πρώτου, έχουν πλέον αποδειχθεί οικονομικά ατελέσφορα και πολιτικά τοξικά; «Η πολιτική μας για την υπέρβαση της κρίσης βασίζεται σε 3 πυλώνες: το δημοσιονομικό σύμφωνο, την αλληλεγγύη και ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη. Εκεί εστιάζουμε τώρα τις προσπάθειές μας».
Έχουν ακουστεί πολλά για το αναπτυξιακό σκέλος, π.χ. για τα λεγόμενα project bonds. Δεν είναι όμως πολύ μικρής κλίμακας για να αμβλύνουν τις αυξητικές τάσεις της ανεργίας στον ευρωπαϊκό Νότο; «Δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη με νέα χρέη. Η ανάπτυξη επιτυγχάνεται μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, μέσω επενδύσεων στις υποδομές, την εκπαίδευση, την έρευνα και τις επιστήμες. Αυτές πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Ευρώπης στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Είναι η καλύτερη απάντηση, ιδιαίτερα για τους νέους, στις τάξεις των οποίων η ανεργία είναι απαράδεκτα υψηλή. Μια πραγματική στροφή προς την ανάπτυξη μπορεί να έλθει γρηγορότερα απ’ ό,τι πιστεύουν πολλοί. Πριν από 10 χρόνια η Γερμανία ήταν ο «ασθε

Keywords
Τυχαία Θέματα