Societe Generale: Επτά οι επιλογές για Ελλάδα

Μπορεί να σωθεί η Ελλάδα; Αυτό αναρωτιέται η Societe Generale. Οι αναλυτές του γαλλικού ομίλου σημειώνουν ότι μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού το μπαλάκι περνά στην πλευρά των δανειστών, που ωστόσο δεν φαίνονται έτοιμοι να αποφασίσουν στο σημερινό eurogroup την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ, όπως κατέστησε σαφές και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών.

Το πραγματικό εμπόδιο είναι ότι, όπως και αν το δει κανείς, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα, σε επίπεδο τόσο χρηματοδότησης

όσο και χρέους. Διάφορες εναλλακτικές έχουν προταθεί, όμως όλες έχουν μειονεκτήματα:

1) Η επαναγορά χρέους θα απαιτήσει προκαταβολές επιπλέον κεφαλαίων και δεν υπάρχει εγγύηση για το επίπεδο στο οποίο οι ιδιώτες είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν.

2) Η απομείωση χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά προβλήματα.

3) Η μεταφορά του κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον ESM έχει το πλεονέκτημα να μη δημιουργεί προκαταβολικά απώλειες και παράλληλα να μειώνει το χρέος της χώρας. Είναι μεγάλη πρόκληση για τις αρχές να μπορέσουν να το κάνουν χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί ο ενιαίος επόπτης των τραπεζών και θα δημιουργήσει μείζον ερώτημα για την Ισπανία και την Ιρλανδία.
euro2day.gr


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα