To Ολοκληρωτικό Κράτος

21:52 10/6/2012 - Πηγή: Olympia

Γράφει ο Αμετανόητος

Το κλασσικό Φιλελεύθερο κράτος, βασισμένο στην Αρχή της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Κυριαρχίας, έχει στον αντίποδα μία άλλη μορφή κράτους.

Δεν είναι παρά το Ολοκληρωτικό κράτος.

Η ολοκληρωτική εξουσία δεν πρέπει να συγχέεται ούτε να ταυτίζεται με την αυταρχική ή τη δικτατορική εξουσία.

Αυταρχική μπορεί κάλιστα να είναι και μία δημοκρατική εξουσία που ενδέχεται να στηρίζεται στη συναίνεση του λαού και να διαθέτει ακόμα και σώμα εκλεγμένων αντιπροσώπων.

Οι δικτατορίες από την άλλη είναι καθεστώτα εξαίρεσης.Επιβάλλονται βίαια,πραξικοπηματικά,

από πάνω προς τα κάτω (δεν υπάρχει λαϊκή νομιμοποίηση) επικαλούμενες σχεδόν πάντα έναν αόρατο κίνδυνο και την σωτηρία της πατρίδας, του έθνους και του λαού.

Καταλύουν την Συνταγματική νομιμότητα και κινούνται σε ένα Συνταγματικό κενό.

Αναστέλλουν «προσωρινά» την ισχύ των συνταγματικών εγγυήσεων για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα και ακροβατούν μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας.

Η διαφορά δικτατορικού τύπου καθεστώς από το ολοκληρωτικό καθεστώς είναι ο

προσωρινός χαρακτήρας της δικτατορίας από τον διαρκή και μόνιμο χαρακτήρα της δεύτερης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ολοκληρωτισμού είναι ως γνωστόν,το Ναζιστικό κράτος της Χιτλερικής Γερμανίας,το Φασιστικό κράτος του Μουσολίνι στην Ιταλία και το Σταλινικό κράτος στην Σοβιετική Ενωση.

Η φασιστική Ιταλία απο πολλούς μελετητές δεν θεωρείται ολοκληρωτισμός.Στην διάρκεια των πρώτων χρόνων από το 1926 εως το 1932 τα ειδικά δικαστήρια αποφάσισαν 7 θανατικές ποινές. 257 καταδίκες για δέκα ή παραπάνω χρόνια φυλάκισης. 1360 καταδίκες για λιγότερο από δέκα χρόνια. Δεκάδες χιλιάδες αποφάσεις εκτόπισης. 12.000 άτομα συνελήφθηκαν,δικάστηκαν και κρίθηκαν αθώα.

Πράγμα ασύληπτο για τη ναζιστική Γερμανία και τη σταλινική Ρωσία…

Για παράδειγμα τα θύματα του πρώτου πενταετούς σχεδίου στη Ρωσία (1928-1933) υπολογίζονται σε 9 με 12 εκατομμύρια.Δεν περιελαμβάνονται οι ομαδικές εκτελέσεις που ήταν τελείως άγνωστες μέχρι τη στιγμή που οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στην πόλη Βινίτσα βρήκαν ομαδικό τάφο με πτώματα χιλιάδων ατόμων που εκτελέστηκαν το 1937 και το 1938.

O Merle Fainsod με το εκπληκτικό βιβλίο του «How Russia is Ruled» αποκάλυψε με τα αρχεία του Σμολένσκ, τρομερές πτυχές του Σταλινικού καθεστώς.

Τα θύματα του Ναζισμού, ως γνωστόν, ήταν και αυτά πολλά,πολλά εκατομμύρια…

Το ναζιστικό και το σταλινικό κράτος ήταν στην ουσία, παραλλαγές του ίδιου μοντέλου.

Οι ναζιστές θεωρητικοί υπογράμιζαν πάντα με έμφαση ότι το «ηθικό κράτος» του Μουσολίνι και το «ιδεολογικό κράτος» του Χίτλερ δεν μπορούν να αναφέρονται παρά μόνο σαν μία συνωνυμία.

Ο Goebbels έλεγε στα ημερολόγιά του 1942-43.:

“o φασισμός δεν έχει καμία σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό.Ενώ ο δεύτερος φτάνει μέχρι τις ρίζες ο φασισμός είναι απλά επιφανειακός ο Ντούτσε δεν είναι επαναστάτης όπως ο Φύρερ ή ο Στάλιν.Είναι τόσο συνδεδεμένος με τον Ιταλικό Λαό του που δεν έχει τις

Keywords
Τυχαία Θέματα