Αμερικάνοι και Γερμανοί σφάζονται στην πλάτη της Ελλάδας

14:37 26/9/2012 - Πηγή: Olympia

Σιγή ασυρμάτου επέβαλε η κυβέρνηση για τις οικονομικές εξελίξεις μετά την αποχώρηση της Τρόικα και τα δραματικά νέα καταφθάνουν στην Ελλάδα μέσω των αποκαλύψεων στον ξένο Τύπο.
Σοκ προκαλεί σημερινό δημοσίευμα της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας Guardian ότι το ΔΝΤ

επιθυμεί την αποτυχία των μέτρων στην Ελλάδα ώστε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να ζητήσει περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους της, ενδεχόμενο που βρίσκει αντίθετες την Κομισιόν και τη Γερμανία.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι εντείνονται οι υποψίες μελών της κυβέρνησης Σαμαρά πως το ΔΝΤ μπλοκάρει εσκεμμένα τη συμφωνία επί των νέων περικοπών που απαιτούνται για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Η κυβέρνηση σε περιδίνηση
Η αδιάλλακτη στάση της Τρόικα και η διένεξη μεταξύ ΔΝΤ-Γερμανών καθυστερεί την συμφωνία για το πακέτο των μέτρων και προκαλεί αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση που βλέπει ότι είναι στον αέρα οι σχεδιασμοί της για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν κρύβει ότι θέλει το πακέτο των μέτρων να κλείσει το συντομότερο δυνατόν για να πάρει τον δρόμο της ψήφισης από την ελληνική Βουλή. Για την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι καλή εξέλιξη ότι το κλιμάκιο της Τρόικα αποχώρησε χωρίς να έχει επέλθει συμφωνία.
Καθώς όμως η Τρόικα θα επιστρέψει την επόμενη Κυριακή είναι αμφίβολο αν θα προλάβει να κλείσει η διαπραγμάτευση και να ψηφιστούν τα μέτρα μέχρι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Προϋποθέτει αυτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να έχει κάνει δεκτές όλες τις απαιτήσεις του κλιμακίου ώστε να μην χρειαστεί περαιτέρω διαπραγμάτευση.
Το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημά του την Παρασκευή ανέφερε ότι δεν θα δοθεί η βοήθεια στην Ελλάδα πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Την πληροφορία αυτή διέψευσε ο «τροικανός» Ματίας Μορς λέγοντας ότι «δεν είναι αλήθεια». Ωστόσο, σημερινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον αμερικανό πρέσβυ στην Αθήνα φούντωσε τις φήμες για ενδεχόμενη καθυστέρηση της έκθεσης της τρόικα και της νέας δόσης μετά τις αμερικανικές εκλογές.
Η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί το θέμα σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μετά τις αμερικανικές εκλογές -που άλλωστε δεν έχει καθοριστεί- ενώ βλέπει σαν εφιάλτη να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης πέραν του Νοεμβρίου. Η λύση στο αδιέξοδο φαίνεται ότι θα προκύψει από την ρήτρα απόκλισης σύμφωνα με την οποία αν η μείωση των λειτουργικών δαπανών και τα ισοδύναμα δεν αποδώσουν τα προβλεπόμενα μέσα στο 2013 τότε από το 2014 θα επιβληθούν περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματα.
Μέτρα από 11,8 ως 30 δισ.
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε σειρά δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο κλόνισε ακόμη περισσότερο την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι μπορεί να ευρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.
Κάθε ξένο δημοσίευμα ανέβαζε επίσης το ποσό των μέτρων που απαιτούνται από την ελληνική πλευρά ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» στον προυπολογισμό και να καταστεί το χρέος βιώσι
Keywords
Τυχαία Θέματα