Απίστευτες οι οικονομικές συνέπειες από τον τυφώνα Σάντυ!

Μια από τις μεγαλύτερες καταιγίδες που έπληξαν τις ΗΠΑ, ο τυφώνας Σάντυ με τους 13 νεκρούς μέχρι στιγμής, προκάλεσε και τεράστια καταστροφή στην οικονομία της χώρας.«Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην περιοχή ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, ανέρχεται σε περίπου 2,5 τρισ. δολάρια, έτσι ώστε, κάθε ημέρα διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας σε αυτές τις
περιοχές, να προκαλεί ζημιά η οποία ανέρχεται σε περίπου 10 δισ. δολάρια», δήλωσε ο Μάρκ Ζάντο, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody Analytics.Ο Πίτερ Μορίσι του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, εκτιμά ότι ο Σάντι θα προκαλέσει ζημιές 35 έως 45 δισ. δολάρια, ενώ θα χρειαστούν επιπλέον 36 δισ. δολάρια για την αποκατάσταση των προβλημάτων.Δέκα πολιτείες των ΗΠΑ βρέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Να θυμίσουμε ότι το οικονομικό τίμημα από το πέρασμα του Κατρίνα επί Μπους το 2005 με τους 1.833 νεκρούς υπερέβη τα 100 δισ. δολάρια, γεγονός που διαδραμάτισε σημαντική εξέλιξη στη μετέπειτα εκλογική αναμέτρηση του 2008.Το 2008 η οικονομική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβραδύνθηκε για ένα τρίμηνο μετά την καταστροφή που προκλήθηκε στη Νέα Ορλεάνη, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε γρήγορα.Ωστόσο, και ο τυφώνας Σάντυ αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Νοεμβρίου, καθώς η διαχείριση της κατάστασης θα δώσει ή θα αφαιρέσει σημαντικούς ψήφους για τον καθορισμό του τελικού ποσοστού.Η αμερικανική οικονομία αυξήθηκε κατά 2% το τρίτο τρίμηνο του 2012, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες βοήθησαν να αντισταθμιστεί η ανησυχητική υποχώρηση των επιχειρηματικών επενδύσεων.

H άδεια Wall Street

Σημαντικό πλήγμα έχει δεχθεί η οικονομία των ΗΠΑ από το κλείσιμο της Wall Street. Η αυριανή ημέρα, η τελευταία του Οκτωβρίου είναι σημαντική για τις διαπραγματεύσεις, διότι είναι η ημέρα που οι traders τιμολογούν τα χαρτοφυλάκιά τους.Ο τυφώνας ανάγκασε τις αρμόδιες αρχές να κλείσουν για πρώτη φορά μετά 27 χρόνια το αμερικανικό χρηματιστήριο για λόγους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, εν μέσω περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά μετά το 1888 που το χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό για δύο μέρες λόγω καιρικών φαινομένων.Λόγω του κλεισίματος, αρκετές εταιρείες θα καθυστερήσουν τη δημοσιοποίηση των τριμηνιαίων τους αποτελεσμάτων.
Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα