ΔΝΤ: Πρώτα η επαναγορά ομολόγων, μετά η δόση

Η επόμενη δόση του δανείου για την Ελλάδα δεν θα εκταμιευθεί πριν από την ολοκλήρωση της επαναγοράς ομολόγων. Τα σχετικά δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γκέρι Ράις. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι, εφ’ όσον διευκρινιστούν και υλοποιηθούν οι συμπεφωνημένες δεσμεύσεις, δηλαδή η επαναγορά χρέους, θα δύναται να προτείνει στο εκτελεστικό συμβούλιό μας την ολοκλήρωση της πρώτης

έκθεσης για το πρόγραμμα της Ελλάδας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ Γιόχαν Πράντερ επισήμανε ότι η απόφαση για εκταμίευση της δόσης συμβάλλει στη στιγμιαία εκτόνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά συνιστά έναν ακόμη συμβιβασμό. «Χωρίς βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος, δεν αντιμετωπίζεται και η κρίση στην Ευρωζώνη», διευκρίνισε.

Tόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε –υποχωρώντας της αρχικής ακαμψίας του– δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα μέσω διαρθρωτικών ταμείων και μείωσης επιτοκίου. Γερμανικές εφημερίδες αντιδρούν σθεναρά στην τελευταία συμφωνία για τη χώρα μας, με την Bild να την χαρακτηρίζει «ασθενή μη επιδεχόμενο βοήθεια». Από μέρους του ο πρόεδρος της Κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν προειδοποίησε για τον κίνδυνο να εξανεμιστεί ο θετικός αντίκτυπος από το νέο πακέτο της Ελλάδας, εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις. «Οι αποφάσεις για την Ελλάδα δεν πρέπει να εκληφθούν ως προηγούμενο για άλλες χώρες οι οποίες λαμβάνουν ευρωπαϊκή βοήθεια και έχουν καλύτερη επίδοση στις μεταρρυθμίσεις», προσέθεσε.

Ψηφοφορία

Σήμερα, πάντως, αναμένεται να υπερψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία από το γερμανικό κοινοβούλιο το πρόγραμμα βοήθειας για τη χώρα μας, το οποίο στηρίζουν ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αγκελα Μέρκελ και μεγάλη μερίδα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της Αριστεράς.

Από μέρους τους οι Σοσιαλδημοκράτες, διά στόματος του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας τους, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, δήλωσαν ότι ψηφίζουν το νέο πακέτο μόνον για να αποφευχθεί η πτώχευση της Ελλάδας. Γενικά, οι Σοσιαλδημοκράτες επιρρίπτουν ευθύνες στην καγκελάριο ότι μεταθέτει την οριστική λύση του προβλήματος μετά τις γερμανικές εκλογές του 2013, μη λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες.

Ο Χανς Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, τάχθηκε υπέρ ενός «πραγματικού “κουρέματος” του ελληνικού χρέους», κατηγορώντας τους Γερμανούς πολιτικούς ότι καθησυχάζουν τους πολίτες προκειμένου να συνεχίσουν να πληρώνουν. «Βρισκόμαστε στην πολιτική διαδικασία της σταδιακής ένταξης των δανειακών απαιτήσεων στην κατηγορία του δώρου», δήλωσε, τέλος, ο Χανς Βέρνερ Ζιν.

kathimerini.gr


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα