Ελλάδα – μία ευλογημένη Γη.

13:34 7/12/2012 - Πηγή: Olympia

«Καμία χώρα του κόσμου, δεν απειλεί το ελληνικό ελαιόλαδο, παρά μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες»

«Η Αργεντινή, η Χιλή, το Περού, η Κίνα είναι χώρες “νέες” στην καλλιέργεια του ελαιολάδου. Όμως ούτε η Κίνα ούτε οι χώρες της Λατινικής Αμερική απειλούν το ελληνικό ελαιόλαδο.

Αυτό το λέω ξεκάθαρα και με την εμπειρία του ανθρώπου που δουλεύει στην ελιά περισσότερα από 30 χρόνια. Ό,τι και να κάνουν οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες. Εγώ φοβάμαι τους Έλληνες».

Αυτό είπε μιλώντας στοMadeinCreta ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων Δρ. Κώστας Χαρτζουλάκης ο οποίος πρόσφατα επέστρεψε από την Κίνα.

Εξηγώντας ο ίδιος τι εννοεί, με δεδομένη και την πλήρη εικόνα που έχει από την παγκόσμια αγορά, αφού πριν την Κίνα, είχε βρεθεί στην Αργεντινή, το Περού και τη Χιλή επεσήμανε τα εξής: «Εγώ δε φοβάμαι τις ξένες χώρες, φοβάμαι τους Έλληνες που έχουν παραμείνει στο έχουμε «καλό λάδι». Την ίδια ώρα που όλοι οι άλλοι προοδεύουν εμείς παραμένουμε στα ίδια. Δε στηρίξαμε την καλλιέργεια είτε με την κρατική μέριμνα είτε ο κάθε παραγωγός.

Δεν προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις της αγοράς. Η αγορά προχωρεί, ζητάει… Για να πάρεις υπεραξία θα πρέπει να πληρώσεις αντίστοιχο προϊόν. Αλλιώς ο αγοραστής θα πάρει λάδι Τυνησίας το οποίο είναι και αυτό έξτρα παρθένο. Πολύ περισσότερο ένας καταναλωτής από τη Ρωσία που δεν έχει στην κουλτούρα του το λάδι ή ένας Γερμανός. Βλέπει «έξτρα παρθένο» ότι βλέπουν και στο ελληνικό λάδι. Γιατί να πάρουν το ελληνικό με 2,5 ευρώ κι όχι το τυνησιακό ή το ισπανικό με 1,80; Όταν μάλιστα ο Ισπανός έχει τη δυνατότητα να κάνει κάθε μήνα επιδείξεις να είναι εκεί και να δείχνει τα πιστοποιητικά του;

Απλά ο ξένος καταναλωτής συνηθίζει την ισπανική γεύση και μετά το ελληνικό ελαιόλαδο του φαίνεται πικρό γιατί … δεν ξέρει τι σημαίνει αυτή η πικράδα. Από το 1980 και μετά, εμείς περνάμε στο “ντούκου” αυτά που ζητάει ο καταναλωτής. Έχουμε πολλές δυνατότητες αρκεί να τις εκμεταλλευτούμε».

Τεχνική υποστήριξη στους Κινέζους

Ο Δρ. Χαρτζουλάκης και οι ερευνητές του Ινστιτούτου, Δρ. Ε. Στεφανουδάκη και Δρ. Γ. Κουμπούρης μετέβησαν στο Lanzhouτης Επαρχίας Gansuτης Κίνας, ύστερα από πρόσκληση της Ακαδημίας Επιστημών της Επαρχίας Gansu.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η παροχή τεχνικής βοήθειας στα προβλήματα που έχει η καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή, η ενημέρωση για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και η προβολή ιδιαίτερα του Κρητικού ελαιολάδου.

Στη σύσκεψη που έγινε στην Ακαδημία Επιστημών με συμμετοχή της κας Shu, επικεφαλής του Foreign Experts Affairs από το Πεκίνο, αποφασίστηκε η παροχή τεχνικής στήριξης από το Ινστιτούτο με χρηματοδότηση από την κινεζική πλευρά και η στενή συνεργασία μεταξύ της Ακαδημίας και του Ινστιτούτου σε ερευνητικά προγράμματα.

Και αν σκεφτεί κανείς ότι οι Κινέζοι χρόνια τώρα συνεργάζονται με Ισπανούς και Ιταλούς, καλλιεργούν τις ποικιλίες τους, και παρ’όλα αυτά εμπιστεύτηκαν το ελληνικό ινστιτούτο για την επιστημονική παροχή βοήθειας, μπο

Keywords
Τυχαία Θέματα