ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

18:47 2/10/2012 - Πηγή: Olympia

Αθήνα 24/9/2012

ΠΡΟΣ:

κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο

Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Γεωργίου Εμμανουηλίδη,

Δικηγόρου Αθηνών

Στουρνάρη 32 10433,

Νομικού Παραστάτου των Εθελοντών Μακράς Θητείας

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Εκκρεμούσης δέσμευσής σας να φέρετε άμεσα στη Βουλή το θέμα της βαθμολογικής εξέλιξης των Εθελοντών Μακράς Θητείας, το οποίο ως γνωστόν ουδεμία οικονομική επιβάρυνση δημιουργεί, αλλά μόνο ηθική αναβάθμιση προσδίδει στην μεγάλη αυτή κατηγορία υπαξ/κων, θέτω υπόψη Σας τα ακόλουθα στοιχεία που αιτιολογούν το νόμιμο και δίκαιο αίτημά τους για την αναβάθμιση του θεσμού και συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με την αρχή της ισότητας, που καθιερώνει το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, τόσο ο κοινός νομοθέτης, όσο και η Διοίκηση, όταν ασκεί την κανονιστική της αρμοδιότητα, δύνανται να ρυθμίζουν κατά ενιαίο ή διαφορετικό τρόπο τις ποικίλες προσωπικές ή πραγματικές καταστάσεις ή σχέσεις, λαμβανομένων υπόψη των συναφών με αυτές κοινωνικών, οικονομικών, επαγγελματικών ή άλλων συνθηκών. Οφείλουν όμως να προβαίνουν στη σχετική ρύθμιση, επί τη βάσει γενικών και αντικειμενικών κριτηρίων, τα οποία αποκλείουν τόσο την έκδηλη άνιση μεταχείριση, είτε με τη μορφή χαριστικού μέτρου ή προνομίου μη συνδεομένου με αξιολογικά κριτήρια είτε με τη μορφή επιβολής αδικαιολόγητης επιβάρυνσης, όσο και την αυθαίρετη εξομοίωση διαφορετικών καταστάσεων ή την ενιαία μεταχείριση καταστάσεων που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες ή αντιθέτως τη διαφορετική μεταχείριση των αυτών ή παρομοίων καταστάσεων.

​Με την αριθμ. G 273/97/26-10-99απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οι διοικήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, πρέπει να τηρούν κατά κανόνα την αρχή της ίσης μεταχείρισης.

​Η αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φύλου έχει παγιωθεί σε ένα σημαντικό σύνολο κειμένων κοινοτικού δικαίου, ειδικότερα δε στην οδηγία76/2007/207/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 9ηςΦεβρουαρίου 1976 περί της εφαρμογής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση σε απασχόληση, την επαγγελματική εκπαίδευση και προώθηση και την εργασία.

Η ισότητα ενώπιον του Νόμου και η προστασία όλων των ατόμων από διακρίσεις αποτελεί και οικουμενικό δικαίωμα, αναγνωρισθέν από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα σύμφωνα των Ηνωμένων Εθνών για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, συμβαλλόμενα μέρη των οποίων είναι όλα τα κράτη μέλη. Η Σύμβαση επίσης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αριθμ. 111 απαγορεύει τις διακρίσεις στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας .

​Το Διεθνές Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με απόφασή του που εκδόθηκε στις 24/12/2000 επιβάλλει την εφαρμογή και από την Ελλάδα των οδηγιών 86/378/ΕΟΚ και 96/97/ΕΚ, που προβλέπουν την υποχρέωση των κρατών μελών για ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των επαγγελματικών συ

Keywords
Τυχαία Θέματα