Έρχεται το τέλος της Ευρωζώνης;

23:32 29/5/2012 - Πηγή: Olympia

Αυτό που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απίθανο, σήμερα μοιάζει πιθανό…
Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα ΜΜΕ προαναγγέλλουν μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μερικές μάλιστα την θεωρούν αναπόφευκτη…

Για παράδειγμα, το Der Spiegel δημοσίευσε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Αντίο Ακρόπολη. Για ποιο λόγο η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ».

Πολλοί πιστεύουν πως χωρίς την Ελλάδα, το ευρώ θα ισχυροποιηθεί. Λένε πράγματα όπως: «μια αλυσίδα είναι τόσο δυνατή, όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της», και σημειώνουν πως οι σημερινές χρηματαγορές είναι προετοιμασμένες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ δεν ήταν πριν από δυο χρόνια.

Η αλήθεια όμως είναι πως μια έξοδος της Ελλάδας δεν θα είναι καθόλου διαχειρίσιμη και θα υπάρξουν συνέπειες. Θα δημιουργηθεί, κατ αρχήν, ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Η πρώτη ερώτηση που θα θέσουν όλοι οι επενδυτές, είναι «ποιος θα είναι ο επόμενος»;

Παράλληλα θα εκτοξευτούν στα ύψη τα σπρεντς της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ θα σημειωθούν και μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων.

Σε λίγο διάστημα, οι χώρες που θα θέλουν να φύγουν, θα πολλαπλασιαστούν.

Στο τέλος, θα καταρρεύσει το όλο οικοδόμημα της νομισματικής ένωσης.

Η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί να διαλύσει την ευρωζώνη. Η έξοδός της όμως θα θέσει σε κίνηση μια σειρά γεγονότων, που στο τέλος θα γκρεμίσουν το νομισματικό αυτό πείραμα. Αν αποχωρήσει μια χώρα μέλος, ποιος μας λέει ότι δεν θα το κάνουν και άλλες; Αυτή η αβεβαιότητα είναι που τρελαίνει τις χρηματαγορές.

Όταν συστάθηκε η ΟΝΕ, θεωρήθηκε ως μη αναστρέψιμη. Δεν υπάρχουν προβλέψεις για αποχώρηση χώρας μέλους. Κανένας δεν το είχε σκεφτεί ποτέ. Για αυτό και τώρα κινούμαστε σε αχαρτογράφητες περιοχές.

Σύμφωνα με το Bloomberg:

«Μια ελληνική έξοδος θα πυροδοτούσε αυξήσεις στα σπρεντς και φυγή κεφαλαίων, που θα μεταδίδονταν από χώρα σε χώρα, καθώς και μια σειρά από bank runs. Αν και η ελληνική οικονομία αντιστοιχεί μόλις στο 2% της συνολικής οικονομίας της ευρωζώνης, η έξοδός της θα διέλυε ένα σύστημα σχεδιασμένο να είναι μη αναστρέψιμο και θα προκαλούσε τους επενδυτές να απειλήσουν με αποχώρηση από τις υπόλοιπες χώρες μέλη».

Ήδη είδαμε πως τα ισπανικά και ιταλικά σπρεντς τινάχθηκαν στον ουρανό, χάρη στην ακυβερνησία που προέκυψε στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση στερεύει από χρήματα. Όπως ανέφερε πρόσφατα η Bank of America:

«… υπολογίζουμε πως η Ελλάδα θα μείνει από ρευστότητα μεταξύ τέλους Ιουνίου και αρχών Ιουλίου, οπότε και μια επιστροφή στη δραχμή θα μοιάζει αναπόφευκτη».

Οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα ενίσχυσαν τα αντιμνημονιακά κόμματα, και έφεραν στο προσκήνιο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ηγέτης του οποίου (Α. Τσίπρας) μιλάει με πάθος εναντίον της δανειακής συμφωνίας της χώρας του.

Όπως λέει, η Ελλάδα μπορεί να απορρίψει την λιτότητα, επειδή η Ευρώπη αποκλείεται να την διώξει. Ο Τσίπρας πιστεύει πως η Ευρώπη πρέπει να σώσει την Ελλάδα, επειδή οι συνέπειες της εξόδου της θα ήταν καταστροφικές για όλους.

Έτσι, η Ελλάδα και η Γε

Keywords
Τυχαία Θέματα