Εργαζόμενοι των 17,88 € ! Το όνειρο του ΠαΣοΚ γίνεται πραγματικότητα η ΝΔ θα το εφαρμόσει.

15:02 12/3/2012 - Πηγή: Olympia

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

Στη γκιλοντίνα των 510 ευρώ αναμένεται να οδηγηθούν όλοι οι νέοι έως 25 ετών, ανεξάρτητα από το αν έχουν σπουδάσει ή είναι εξιδανικευμένοι σε έναν κλάδο, όπου η κλαδική σύμβαση δεν είναι πλέον σε ισχύ. Η νέα γενιά καλείται να ζήσει λαμβάνοντας καθαρά περίπου 447 ευρώ, δηλαδή με ημερομίσθιο 20,45 ευρώ (σ.σ.netakias η δημοσιογράφος ειναι αισιοδοξη, οι εργάσιμες μέρες είναι 25-27/μήνα, άρα έχουμε ημερομίσθιο 447 / 25 = 17,88 €) ! Σύμφωνα

με έγκυρες πληροφορίες της Realnews, αυτό προβλέπει η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της εβδομάδος.

Μετά τη συμπλήρωση των 25 ετών, ο εργαζόμενος θα αμείβεται σύμφωνα με το αντίστοιχο κλιμάκιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εάν δεν υπάρχει σε ισχύ άλλη σύμβαση (κλαδική, ομοιοεπαγγελματική, επιχειρησιακή). Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας, χωρίς ωστόσο να εξετάζει τις συνθήκες που καλούνται να επιβιώσουν οι νέοι, που αν απασχολούνται με καθεστώς πενθημέρου και οκταώρου θα αμείβονται με 2,5 ευρώ την ώρα!

Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί παράταση 3 μηνών σε όσες συμβάσεις λήγουν εντός εξαμήνου, πέρα από το τρίμηνο της μετενέργειας. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το υπουργείο αναζητά τρόπους να λύσει τον γρίφο σχετικά με το τι θα γίνει με τις κλαδικές συμβάσεις που προβλέπουν ενιαίο επίδομα τέκνων και γάμου.

Επιδόματα

Η μείωση των μισθολογικών απολαβών των νεοεισερχόμενων αναμένεται να συμπαρασύρει σε επόμενο στάδιο όλους τους μισθούς, ακόμη και των ήδη μειωμένων κατά 22% της ΕΓΣΕΕ, ενώ μεγαλύτερες απώλειες, που θα ξεπερνούν και το 40%, θα καταγράψουν απολαβές που καθορίζονταν μέσω κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών, αφού η πλειονότητά τους δεν θα ανανεωθεί. Οπότε:

• Η μείωση των βασικών κλιμακίων της ΕΓΣΣΕ είναι δεδομένο ότι θα συμπαρασύρει και όλο το υπόλοιπο εργασιακό τοπίο με αντίστοιχη μείωση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων.

• Η οριοθέτηση λήξης όλων των συμβάσεων θα οδηγήσει σε μαζικές μειώσεις μισθών, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα καλύπτονται από την ΕΓΣΣΕ. Το ποσό της μείωσης μπορεί να αγγίξει και το 50%, με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις που ορίζουν αμοιβές μεγαλύτερες κατά 40% από την ΕΓΣΣΕ.

• Η κατάργηση βασικών των επιδομάτων θα οδηγήσει σε απότομη καθίζηση των μισθών.

Τα νέα δεδομένα

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα ο χρόνος της μετενέργειας -δηλαδή το διάστημα που παραμένει σε ισχύ μια σύμβαση μετά τη λήξη της- πέφτει από τους έξι στους τρεις μήνες. Ουσιαστικά δίνεται ένα τρίμηνο περιθώριο στους εργοδότες και στα συνδικάτα να συμφωνήσουν στην υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας, έως τις 14 Μαΐου.

Μετά την λήξη της μετενέργειας -και αν δεν υπογραφεί νέα σύμβαση- διασώζεται μόνο ο βασικός μισθός της κλαδικής σύμβασης και τέσσερα επιδόματα:

-Ωρίμανσης

-Παιδιών (αλλά όχι γάμου)

-Εκπαίδευσης

-Επι

Keywords
Τυχαία Θέματα