Ερώτηση Μαρκόπουλου για το σαμποτάζ του έργου Πεπόνη – Μουζακίτη

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη

Θέμα: «Λειτουργία Γραφείων των Οικονομικών Εισαγγελέων, κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη»

Τους τελευταίους μήνες, έχει, ιδιαιτέρως, απασχολήσει την κοινή γνώμη και τον τύπο το ζήτημα της υποστελέχωσης και της έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής των Γραφείων των δύο Οικονομικών Εισαγγελέων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Οικονομικοί Εισαγγελείς δεν είχαν επί μακρόν, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σύνδεση στο διαδίκτυο, συσκευές φαξ και φορητούς υπολογιστές, δηλαδή τα απολύτως βασικά

για την εύρυθμη λειτουργία των Γραφείων τους.

Επιπλέον, οι κ.κ. Μουζακίτης και Πεπόνης, στερούνται των υπηρεσιών εξειδικευμένων επιστημόνων, ενώ απουσιάζει και η εξόχως απαραίτητη, άρτια, γραμματειακή υποστήριξη του έργου τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε εγνωσμένου κύρους διαδικτυακούς ιστότοπους και εφημερίδες, το δύσκολο έργο τους δυσχεραίνεται και από την έλλειψη  σύγχρονων χωροταξικών συνθηκών εργασίας, ενώ δεν τους παρέχονται τα πλέον αυτονόητα εργαλεία ενημέρωσης, όπως ένα πλήρες «σώμα» εφημερίδων.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στο νόμο 2523/1997, με βάση τον οποίο θεσμοθετούνται ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Οικονομικού Εισαγγελέα, προβλεπόταν η στελέχωση της υπηρεσίας με καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή

Όλα τα παραπάνω προσχώματα στην άσκηση των καθηκόντων των δύο εισαγγελέων, υφίστανται, ενώ οι κ.κ. Μουζακίτης και Πεπόνης ασχολούνται με τις πλέον σοβαρές και σημαντικές υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος. Υποθέσεις, η διαλεύκανση των οποίων, θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, αν θα ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα των ελλήνων πολιτών και αν θα παραμείνει το κύρος της Δικαιοσύνης «υψηλό» στην συνείδηση του ελληνικού λαού.

Δεδομένης δε, της προαναφερθείσας κρισιμότητας των υποθέσεων, αλλά και του μεγάλου όγκου προκαταρκτικών ερευνών που διεξάγουν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς, είναι άξιο απορίας το γεγονός πως η Πολιτεία εμφανίζεται να μην επιλέγει να σταθεί αρωγός στο έργο τους, ως όφειλε.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

1.      Έχουν στελεχωθεί με ικανό αριθμό δικαστικών, γραμματέων και ειδικών επιστημόνων τα Γραφεία των κ.κ. Μουζακίτη και Πεπόνη και αν όχι ποιες οι προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την επίλυση του επείγοντος αυτού ζητήματος;2.      Δίδεται προτεραιότητα στην έγκριση οικονομικών κονδυλίων για την ενίσχυση του έργου των Οικονομικών Εισαγγελέων και κατά πόσο παρακάμπτονται οι γραφειοκρατικές δυσκολίες, πάντα μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας;3.      Σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, πρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιλύουν τα διαπιστωμένα και αδιαμφισβήτητα υπάρχοντα προβλήματα;4.      Έλαβαν χώρα οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να θωρακιστούν υλικοτεχνικά οι δύο Εισαγγελείς; Ποιες υποδομές διαθέτουν;5.      Οι χωροταξικές δυσκολίες αποτελούν παρελθόν;6.      Έχει προβλεφτεί η παροχή ανδρών ασφαλείας για τους Εισαγγελείς και τις οικογένειες τους, δεδομένου ότι
Keywords
Τυχαία Θέματα