Γιατί η Γερμανία δεν θα ρισκάρει εύκολα με την Ελλάδα

07:52 11/5/2012 - Πηγή: Olympia

Γράφει ο Ηλίας Καραβόλιας,

Μπορεί τα σύννεφα ακυβερνησίας και οι πιθανότητες εξόδου από το ευρώ, να ζώνουν σαν φίδια την χώρα μας, μπορεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και οι εγχώριοι και ξένοι ‘ορθολογιστές’ να μιλούν για χάος, δράκους και … δραχμή που έρχεται, όμως ξεχνάμε κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία του πάζλ που συνθέτει το ‘παγκόσμιο πρόβλημα’, πλέον μιας πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας, και φυσικά αγνοούμε να ‘παίξουμε ΄ στα δελτία των 8, τις δηλώσεις που δεν παράγουν πανικό…

Ο διαχειριστής του EFSF( του προσωρινού

υποτίθεται ‘πυροσβεστήρα’ ) δήλωσε 7 Μαίου στο CNN, ότι ‘ Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, δεν μπορεί να δώσει πρόγνωση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα ήταν ολική καταστροφή.’ Και συνέχισε ο κος Ρέσλιγκ: ‘ Η οργή των ψηφοφόρων οφείλεται καθαρά στο πρόγραμμα
λιτότητας και πρέπει να παραδεχτούμε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν αποδίδει αν δεν εφαρμόζεται κατά τρόπο διαφοροποιημένο και σε συνάρτηση με τις οικονομικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας’ .

Αυτές τις ΄ οικονομικές ιδιαιτερότητες’ κάθε οικονομίας, είναι που ειλικρινά απορώ αν καταλαβαίνουν μερικοί , πόσο σημαντικό στοιχείο διαπραγμάτευσης είναι, ειδικά τώρα που το λέει ο ίδιος ο … ταμίας του EFSF, αν θέλουμε να χαλαρώσει κάπως η θηλιά που μας πέρασαν, ΕΕ και ΔΝΤ.

Αλλά δεν είναι οι δηλώσεις που αποτελούν όπλο στο παίγνιο διαπραγμάτευσης που πρέπει να ξεκινήσουμε. Αλλού βρίσκονται κάποια σημαντικά στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να πάμε σε ‘συντεταγμένη κίνηση’ επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων δανεισμού, γνωρίζοντας εκ των προτέρων που πονάει το θηρίο που μας έδεσε χειροπόδαρα…

Η Γερμανική οικονομία, δεν έχει καταφέρει εδώ και δύο χρόνια να πετύχει ισομερή κατανομή των εξαγωγών της ανά τον κόσμο. Συγκεκριμένα, στις χώρες της Ευρωζώνης εξάγει το 68% της παραγωγής της, με στοιχεία του γερμανικού Ινστ/του IFO. Οι μεγάλοι ‘πελάτες ‘ της λοιπόν, Γάλλοι, Ισπανοί, Ιταλοί (και λιγότερο οι ‘μικροί ‘ Έλληνες και Πορτογάλοι…) πρέπει να προσεχτούν. Γι αυτό και τους χορηγούνται βελτιωμένες συνταγές, ηπιότερων φαρμακευτικών δόσεων για την αρρώστια του χρέους τους, σε σχέση με την βαριά πειραματική θεραπεία σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

Γνωρίζουμε ότι μέσω της αποδυνάμωσης στην παραγωγική βάση του ευρωπαικού Νότου, ενισχύεται η απασχόληση και η παραγωγικότητα στην Γερμανία, που παράλληλα αποτελεί τον ελκυστικότερο και ασφαλέστερο επενδυτικό προορισμό : άνω του 70% των επενδυτικών κεφαλαίων που τοποθετούνται σε ευρωπαικούς τίτλους και παραγωγικές δραστηριότητες, έχει προορισμό την χώρα την Γερμανική οικονομία( ακόμη και αν χρειαστεί κάποιοι επενδυτές να …πληρώσουν επιτόκιο(!) αγοράζοντας κρατικά ομόλογα της Bundesbank )

Από χθες όμως, ο κάτοχος της μεγαλύτερης ρευστότητας στον κόσμο, η Κίνα , ανακοίνωσε στο Bloomberg διαμέσου του διαχειριστή της στο ‘εθνικό της πορτοφόλι’, το CIC( China Investment Corporation) , ότι σταματάει να αγοράζει πλέον ομόλογα από τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ θα περιορίσει σημαντικά και τις

Keywords
Τυχαία Θέματα