Η ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕ ΣΕΙΣ ΜΕ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

13:04 27/9/2012 - Πηγή: Olympia

ΜΕΓΑΣ ΜΥΘΟΣ Η ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Του Ν. ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Η αίσθηση της κοινής γνώμης για τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας μας, επιβεβαιώνεται και από τα πρόσφατα επίσημα σττοιχεία. Η προπαγάνδα των κυρίαρχων οικονομικών κύκλων που πήραν και προώθησαν τις σχετικές αποφάσεις ένταξή μας στην Ευρωζώνη, ότι, δηλαδή η διεθνής θέση της χώρας μας θα ισχυροποιείτο μέσα στην μεγάλη αυτή οικογένεια και ότι στα πλαίσια της Ευρώπης και Ευρωζώνης θα προωθείτο η σύγκλιση και η συνοχή μεταξύ των κρατών μελών αποδεικνύεται μέγας μύθος. Η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθέτησε ποτέ μια τέτοια εκτίμηση, το αντίθετο μάλιστα, χωρίς βέβαια να αδιαφορήσει για την συνοχή στην Ε.Ε. και για την ισχυροποίηση της χώρας μας. Θεωρεί βέβαια αδύνατο τέτοιο στόχο, όσο ισχύει το σημερινό status στην Ευρωζώνη.

Μετά, άλλωστε, από τόσα χρόνια συμμετοχής στους θεσμούς αυτούς, μπορούμε σήμερα να βγάλουμε ασφαλή και ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Έχω αναφερθεί και παλιότερα στις ανισότιμες καιεπιζήμιες για τη χώρα μας εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την Ευρωζώνη και ειδικοτερα με τηΓερμανία. Με το άρθρο αυτό, επικαιροποιώ την προσέγγιση στο θέμα, αξιοποιώντας και τα νεότερα δεδομένα, κυρίως τα δεδομένα της περιόδου της κρίσης. Μήπως, άραγε, τα πρόσφατα δύσκολα χρόνια, είχαμε κάποια μεγαλύτερη και ουσιαστική υποστήριξη από την Ευρωζώνη για παράδειγμα μέσωενίσχυσης της χρηματοδότησής μας; Όπως δείχνουν τα δεδομένα που παραθέτουμε, όχι. Οι πόροι που δόθηκαν στην Ελλάδα το 2010, όπως φαίνονται από τον πίνακα που ακολουθεί, έχουν μειωθεί σε 3,1 δις.€, από 4,6 το 2001. Δηλαδή είναι μειωμένοι κατά το 1/3 ένα τρίτο.

Τα μνημονιακά προγράμματα που μας επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια ήταν προγράμματα δανεισμού που σε τελική ανάλυση ωφελούν τους δανειστές και όχι τη χώρα.

Κατά τη γνώμη μου, δύο δείκτες που αξίζει τον κόπο να εξετάσει κάποιος, είναι η σχέση των πόρωνπου παίρνουμε από τα ταμεία της Ε.Ε. με το εμπορικό μας έλλειμμα με τις χώρες της Ευρωζώνηςπου είναι και το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών εμπορικών μας σχέσεων, καθώς και το εμπορικό έλλειμμα με την Γερμανία, που αφορά σημαντικό ποσοστό στις εμπορικές σχέσεις με την Ευρωζώνη.

ΠΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.

Οι καθαροί πόροι (έσοδα από Ε.Ε. μείον αποδόσεις) που εισπράττουμε από την Ε.Ε.εξαλίσσονται στη διάρκεια 2000-2010 ως εξής.

Καθαρά έσοδα σε εκατ. €

20012002200320042005200620072008200920104603388530633620323145614009483320163113

Πηγή:Ετήσιοι προϋπολογισμοί(απολογιστικά μεγέθη).

Πρώτη παρατήρηση μου είναι, πως οι πόροι αυτοί από ΕΕ, αν συγκριθούν με το αντίστοιχο ΑΕΠ. Κάθε χρονιάς, δεν συνιστούν κάποιο σοβαρό ποσό. Αν αναφερθούμε ενδεικτικά στο 2010, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία, αφορούν ποσό λιγότερο από το 1,4% του αντίστοιχου ΑΕΠ. Όταν λοιπόν γίνεται λόγος, χρόνια τώρα, για τη βοήθεια από την Ε.Ε. καλό είναι να έχουμε υπόψη μας το μέγεθος αυτό.

Ας δούμε στη συνέχεια, τι γίνεται με το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας. Οι εμπορικές μας σχέσεις είναι προσαν

Keywords
Τυχαία Θέματα