Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΥΡΗΚΑ

Tου Θανάση Σκορδά*

Πρόσφατα ένας συμπολίτης μας, κληρονόμησε μία έπαυλη στα βόρεια προάστια, ένα σκάφος, και κάμποσες δεκάδες στρέμματα σε εξαιρετική παραλία κοσμοπολίτικου νησιού. Αιφνιδιασμένος από την εύνοια της τύχης μετακομίζει στην έπαυλη, λαμβάνει δάνεια και αρχίζει τα ταξίδια με το σκάφος. Μάταια προσπαθούσε να τον πείσει ο φίλος του ο «Κώστας» ότι αυτή η ζωή θα τον οδηγήσει σε αδιέξοδο. Ήταν βλέπετε και ο «Γιώργος» που τον καθησύχαζε ότι τα στρέμματα είναι πολλά.

Μέχρις ότου ένα πρωί διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να συντηρήσει ούτε την έπαυλη ούτε το σκάφος και οι δανειστές

αρχίζουν να πιέζουν για τα στρέμματα…

Οι ξένοιαστες μέρες δίνουν τη θέση τους στον πανικό και την απόγνωση. Να χάσει τη γη «μπιρ παρά»; Και τα όνειρα που έκανε…

Το δίλημμά τον «τρώει». Να ξεπουλήσει όσο – όσο που του λέει ο «Γιώργος», και «έχει ο Θεός» ή να ανασυνταχθεί και να δημιουργήσει πλούτο βάσει της περιουσίας που κατέχει, όπως του λέει ο φίλος του ο «Αντώνης»;

Εδώ ακριβώς το πρόβλημα του συμπολίτη μας εξομοιώνεται με το πρόβλημα της χώρας.

Είναι χρέος μας να δράσουμε άμεσα, όχι στην κατεύθυνση της εύκολης λύσης του ξεπουλήματος αλλά στην κατεύθυνση της πατριωτικής και εθνικά συμφέρουσας λύσης. Της αξιοποίησης του εθνικού πλούτου.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Όχι πάντως με αυτή τη μορφή που έχει γίνει γνωστό το σχέδιο «εύρηκα».

Μπορούμε να προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες, διεθνείς πρακτικές που είναι γνωστές ως «Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία» (Sovereign Wealth Funds). Πρόκειται για πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να συγκεντρωθούν σ’ ένα Ταμείο κρατικές πρόσοδοι, φυσικοί πόροι, ακίνητη και κινητή δημόσια περιουσία (περί το 1 τρις εκτιμάται) εν είδη εθνικού καταπιστεύματος και εν συνεχεία αυτά αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως.

Στην ουσία πρόκειται για κρατικά θησαυροφυλάκια. Στην περίπτωση μας ας το ονομάσουμε Ταμείο Εθνικής Ανασυγκρότησης – ΤΕΑΝ  (Greek Reconstruction Fund – GRF).

Το Ταμείο αυτό θα πρέπει να διοικείται από άτομα που χαίρουν της εμπιστοσύνης της Βουλής τουλάχιστον κατά τα 2/3. Η θητεία τους θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή της Βουλής.

Το Ταμείο αφ’ ενός θα υπόκειται σε αυστηρότατους κανόνες διαχείρισης και διαφάνειας αφ’ ετέρου θα ενημερώνει αναλυτικά την Βουλή, για την πρόοδο της αξιοποίησης, κάθε τρίμηνο.

Το Ταμείο θα έχει αιτιολογημένο δικαίωμα αρνησικυρίας (veto) στον διορισμό ΔΣ των φορέων και οργανισμών που του ανήκουν.

Σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα προβαίνει σε οποιαδήποτε ενέργεια αναβάθμισης της αξίας του εθνικού πλούτου ( π.χ. χάραξη αιγιαλού, πολεοδόμηση, κλπ) κατά προτεραιότητα.

Θα έχει τη δυνατότητα να συμπράττει με εγχώριους ή ξένους επενδυτές, παρέχοντας σ’ αυτούς μία τεράστια χρηματοοικονομική δύναμη με την εξής μέθοδο:

Ο επενδυτής δεν θα καθίσταται ιδιοκτήτης αλλά χρήστης για όσο διάστημα θα διαρκεί η επένδυση. Δεν θα επιβαρύνεται με ενοίκιο ή δικαιώματα χρήσης αλλά θα δεσμεύεται νομικά για τη μορφή και τ

Keywords
Τυχαία Θέματα