Η Ελληνική Τραγωδία!

19:22 10/3/2012 - Πηγή: Olympia


Γράφει ο Δευκαλίων

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για την υλοποίηση του PSI+ από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο και την ενεργοποίηση (με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου) των ρητρών συλλογικής δράσης (cac’ s) είχαμε εξελίξεις από τον ISDA.
Συγκεκριμένα ο ISDA ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ 9 Μαρτίου ότι θεωρεί την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης

(cac’ s) για τα ομόλογα που διέπονται από Ελληνικό Δίκαιο ως πιστωτικό γεγονός (Credit Event).
Ας δούμε κατ’ αρχήν ποια ήταν η κατάσταση πριν από αυτή την ανακοίνωση του ISDA:
Σύμφωνα με την απόφαση του ISDA της 1ης Μαρτίου η εισαγωγή των cac’ s από την Ελληνική Κυβέρνηση δεν συνιστούσε από μόνη της credit event…Σύμφωνα με την επίσημη πρόσκληση της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τους Ομολογιούχους η ενεργοποίηση των cac’ s όταν είχε εξασφαλιστεί συμμετοχή ανά έκδοση μεγαλύτερη από το 75% του συνολικού ποσού της έκδοσης δεν θα θεωρούνταν credit event. Με την άποψη αυτή τάσσονταν η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών διεθνώς.Τι λοιπόν μπορεί να συνέβη ώστε να αλλάξει άρδην και με νομοτελειακό τρόπο η οπωσδήποτε ευνοϊκή για την Ελληνική Υπόθεση διαφαινόμενη αρχική κατάσταση;
Κατ΄ αρχήν να προσέξουμε τις ανακοινώσεις του ISDA:
Στην ανακοίνωση της 1ης Μαρτίου μιλάει για εισαγωγή των cac’ s από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ στην ανακοίνωση της 9ης Μαρτίου για ενεργοποίηση των cac’ s από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα στη ανακοίνωση της 9ης Μαρτίου μιλάει για τα ομόλογα που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο. Στο Ελληνικό Δίκαιο δεν υπάρχει ο όρος της ρήτρας συλλογικής δράσης (cac’ s) ο οποίος ως γνωστόν είναι αγγλοσαξονικής προέλευσης.
Συνεπώς ο ISDA δεν είναι ανακόλουθος στο κρίσιμο διάστημα μεταξύ των δύο ανακοινώσεων της 1ης και της 9ης Μαρτίου. Οι έννοιες εισαγωγή και ενεργοποίηση έχουν σαφώς διαφορετική ερμηνεία.Ταυτόχρονα ρίχνει βαριά την σκιά του στην οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση Ελληνικού Δικαστηρίου στο οποίο θα προσφύγουν ομολογιούχοι κάτοχοι ομολόγων που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο οι οποίοι αρνήθηκαν να δηλώσουν συμμετοχή στο PSI+ παρά την ενεργοποίηση των cac’ s.
Ποιοι κερδίζουν από αυτήν την απόφαση του ISDA
Οι κάτοχοι CDS που τα έχουν αντιστοιχίσει με Ελληνικά Ομόλογα και ταυτόχρονα έχουν δηλώσει συμμετοχή στο PSI+.
Η συγκεκριμένη κατηγορία θα πληρωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο με τα νέα ομόλογα και την διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας των παλαιών και των νέων ομολόγων από τον εκδότη των CDS.
Οι κάτοχοι CDS που τα έχουν αντιστοιχίσει με Ελληνικά Ομόλογα και δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή στο PSI+. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα πληρωθεί το 100% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων από τον εκδότη των CDS. Την συγκεκριμένη κατηγορία δεν την εμποδίζει τίποτε να…
προσφύγει και στα δικαστήρια προκειμένου να εισπράξει και από αυτήν την πηγή νόμιμες αποζημιώσεις που πιθανόν επιδικασθούν.
Οι κάτοχοι CDS που δεν τα έχουν αντιστοιχίσει με Ελληνικά Ομόλογα (γυμνά CDS). Η συγκεκριμένη κ
Keywords
Τυχαία Θέματα