Η καρδιά ενός άλλου πρωθυπουργού

08:26 29/1/2012 - Πηγή: Olympia


Αγαπητή Ολυμπιάδα,

έναν αιώνα και κάτι μετά από μια προηγούμενη μεγάλη χρεοκοπία της χώρας μας, είναι χρήσιμο να κάνουμε κάποιες συγκρίσεις όσον αφορά τους πολιτικούς που χειρίζονται τις τύχες μας. Μπορεί και ο Τρικούπης να μη τα κατάφερε στον οικονομικό τομέα, αλλά τουλάχιστον είχε ελληνική καρδιά, όπως αποδεικνύει το παρακάτω απόσπασμα από το ιστορικό μυθιστόρημα “Γυναίκα από βελούδο” του Φρέντυ Γερμανού:

“Συνεχίζει να γυρνάει στη βόρεια Ευρώπη. Έχει χάσει δύο τρία κιλά και τα μάγουλα του σαν

να βούλιαξαν κάπως. , λένε όσοι τον συναντούν σ’ εκείνο το ατελείωτο οδοιπορικό, το φθινόπωρο του 1895. Αν φορούσε ράσο και σανδάλια, θα έμοιαζε μ’ εκείνους τους Φραγκισκανούς καλόγερους, που γυρνάνε τον κόσμο μ’ ένα
δισάκι για να ξορκίσουν τις ενοχές τους.
Τον Φεβρουάριο του 1896 συναντάει στην Ιταλία τον Έλληνα καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γένοβας Λιβιεράτο.
του λέει αυστηρά. .
Ο Λιβιεράτος προσπαθεί να το εξηγήσει. Δεν είναι τόσο εύκολο ν’ αφήσει την έδρα του στη Γένοβα. Έχει πια διανύσει μια τροχιά εκεί πέρα.
.
Ο Λιβιεράτος ρωτάει μελαγχολικά:

Είναι φανερό ότι εκείνη την ώρα του λέει: Εσάς σας άφησαν; Ο Τρικούπης κάνει πως δεν καταλαβαίνει τον υπαινιγμό. Κουνάει αγριεμένος το κεφάλι του.
, λέει.
Και πριν φύγει, τον σημαδεύει απειλητικά με το δάχτυλο:

Είναι Φεβρουάριος του 1896 και βλέπουμε ξαφνικά μπροστά μας μια παράξενη εικόνα. Πριν από δέκα μήνες τον καταψήφισαν στο Μεσολόγγι και τον κήδεψαν ζωντανό στην Αθήνα. Το Παλάτι τον κλότσησε, ο λαός τον τσαλαπάτησε ! Τίποτε δεν έμεινε απ’ όλα αυτά.
. Αυτά τα λόγια δεν είναι πολιτικός αναστεναγμός – είναι μια ιαχή θριάμβου.
Στα εξήντα τέσσερα χρόνια του ο Τρικούπης, έναν μήνα πριν τον θάνατο του, φτάνει ίσως στο υψηλότερο σκαλοπάτι που πάτησε ποτέ – έχοντας απέναντί του έναν αποσβολωμένο Έλληνα καθηγητή της Γένοβας, που θα θυμάται τη σκηνή αυτή ώσπου να πεθάνει.”

Στη Βικιπαίδεια υπάρχει το εξής λήμμα, που μας επιτρέπει να υποθέσουμε πως πράγματι η καρδιά του Τρικούπη άγγιξε τον επιστήμονα:
Σπυρίδων Λιβιεράτος
Ο Σπυρίδων Λιβιεράτος ήταν Έλληνας Καθηγητής Πανεπιστημίου και ιατρός.
Γεννήθηκε στο Ληξούρι. Εκεί πήγε σχολείο. Μετά το γυμνάσιο πήγε στην Γένοβα της Ιταλίας και σπούδασε ιατρική, ενώ αναγορεύτηκε διδάκτωρ. Επέστρεψε στην Ελλάδα και διορίστηκε καθηγητής της στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Διετέλεσε πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας. Δημοσίευσε 149 επιστημονικές εργασίες.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%80%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B4%CF%89%CE%BD_%CE%9B%CE%B9%CE%B2%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82

Ρ+Ν


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα