Η λίστα Λαγκάρντ δείχνει πως λειτουργούν τα πολιτεύματα Γαλλίας και Ελλάδας.

Δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η μια αυτή του Ευρωβαρόμετρου που διεξάγεται σε όλα τα κράτη της ΕΕ και η άλλη της ελληνικής εταιρίας Marc απέδειξαν ότι οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται πλέον το πολίτευμα. Το 89%!!! των Ελλήνων στη μέτρηση του Ευρωβαρόμετρου απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται το πολίτευμα και το 94%!!! απάντησε ότι… δεν εμπιστεύεται τα κόμματα. Στη δημοσκόπηση της Marc το 91,3% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο

από τον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα.

Μετά από αυτές τις δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους μετρήσεις, η πρώτη μάλιστα ευρωπαϊκή, συνεπικουρούμενες από πλήθος άλλων παρόμοιων μετρήσεων τόσο σε δημοσκοπήσεις όσο και σε ψηφοφορίες στο διαδίκτυο, καθίσταται πλέον αυταπόδεικτο ότι το ελληνικό πολίτευμα της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, δεν λειτουργεί σωστά και πρέπει επειγόντως να αλλάξει.

Προς επίρρωση αυτής της άποψης έρχεται και η πρόσφατη ιστορία με τη λίστα Λαγκάρντ. Παρατηρείστε πως λειτούργησαν εδώ τα πολιτεύματα Γαλλίας και Ελλάδας. Εκεί η συγκεκριμένη λίστα, αν και αφορούσε την Ελλάδα, αρχειοθετήθηκε και είναι μόνιμα τοποθετημένη στα επίσημα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, ανέγκιχτη από πολιτικά πρόσωπα και διαθέσιμη σε κάθε αρμόδιο δικαστικό λειτουργό σήμερα και σε κάθε ιστορικό ερευνητή αύριο. Τι έγινε στην Ελλάδα που την αφορούσε άμεσα η συγκεκριμένη λίστα; Στην Ελλάδα, κανείς δεν ξέρει από πού πέρασε, που είναι το πρωτότυπο, ποιες μεταβολές έγιναν επάνω της και ποιο ήταν το υπεύθυνο πρόσωπο για την διαφύλαξη και την καταχώρησή της σε επίσημο αρχείο. Με λίγα λόγια, από τότε που η λίστα αυτή περιήλθε στα χέρια των ανθρώπων του ελληνικού πολιτεύματος, εξαϋλώθηκε…

Αν μετά και από αυτό το τελευταίο περιστατικό, υπάρχει ακόμα κάποιος αριθμός συμπολιτών μας δεν έχει πειστεί ότι χρειαζόμαστε επειγόντως άλλο πολίτευμα που θα δουλεύει σωστά και με απόλυτη διαφάνεια, τότε δεν υπάρχει σωτηρία από την απόλυτη παρακμή.

ΥΓ1. Μην πει κανείς ότι δεν φταίει το πολίτευμα, αλλά αυτοί που το παραβιάζουν, γιατί τότε, εκτός της έλλειψης θεσμικών αντίβαρων που θα το προστάτευαν, κάπου είναι συνυπεύθυνος κι αυτός που το λέει.

ΥΓ2. Με αυτό δεν σημαίνει ότι το πολίτευμα της Γαλλίας είναι το τέλειο, αλλά, όπως και να το κάνουμε, καλύτερο και πιο διαφανές από το δικό μας.

Πέτρος Χασάπης


Keywords
Τυχαία Θέματα