Η οικονομία με τα μάτια πραγματικών επιστημόνων…

09:37 11/4/2012 - Πηγή: Olympia

Γράφει ο Δρ.Γιώργος Βαφειάδης,
οικονομολόγος

Αγαπητά μέλη του “Olympia”,
Συγχαρητήρια για το site και την ενημέρωση. Σοκαρισμένος από την αυτοκτονία(δολοφονία) του συμπατριώτη μας στο Σύνταγμα επιτρέψτε μου να παραθέσω κάποιες απόψεις μου γιατί οι καιροί ου μενετοί. Ειλικρινά εμείς οι Έλληνες είμαστε άξιοι της τύχης μας. Από την μία πλευρά η διχόνοια που μας χαρακτηρίζει παλαιόθεν και από την άλλη η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» του πολιτικού κατεστημένου

και ο κοινωνικός αυτοματισμός που εφαρμόζει με συνέπεια το μνημονιακό μέτωπο μας έχουν καταστήσει άβουλους και φοβισμένους ραγιάδες. Τι περιμένουμε; Χρειάζεται ένας γενικός παλλαϊκός ξεσηκωμός, μία γενική απεργία διαρκείας και μία με δύο μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα με όλους ενωμένους
χωρίς ταμπέλες και ετικέτες για να διώξουμε τους δωσίλογους των μνημονίων και τους ξένους επικυρίαρχους. Μετά ας πάμε στις εκλογές.
Ειδικά όσον αφορά στις εκλογές μου έχει μείνει η απορία, γιατί ρε παιδιά τόσα πολλά αντιμνημονιακά κόμματα και κομματίδια, τόσοι πολλοί οπλαρχηγοί, τόσα πολλά κομματικά
οικονομικά μικροσυμφέροντα; Δεν βλέπουν ότι αυτό ευνοεί το ξενόδουλο πολιτικό κατεστημένο; Όσοι δεν βλέπουν ότι υπ’αριθμόν πρώτη προτεραιότητα για την πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι να απαλλαγούμε από τα εξοντωτικά μνημόνια και τη ξένη επιτροπεία είναι βαθιά νυχτωμένοι. Ας συμφωνήσουν όλοι σε μία minimum πολιτική πλατφόρμα και ας συγκροτήσουν ένα ευρύ αντιμνημονιακό και πατριωτικό μέτωπο. Σε μελλοντικές εκλογές θα έχουν την ευκαιρία να λύσουν τις όποιες πολιτικές-προγραμματικές διαφορές τους. Αυτή η πολιτική πλατφόρμα θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία:
• Εκδίωξη των Τροϊκανών και των ξένων επιτρόπων και καταγγελία των μνημονίων.
• Λογιστικός έλεγχος του δημόσιου χρέους ώστε να προσδιορισθεί ποιο μέρος του είναι επαχθές και ποιο όχι.
• Αναδιαπραγμάτευση του μη επονείδιστου χρέους με βάση το διεθνές δίκαιο όπως έκανε η Γερμανία μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (βλέπε και αναλύσεις του συνταγματολόγου καθηγητή Γιώργου Κασιμάτη).
• Δικαστική διερεύνηση όλων των σκανδάλων και παραπομπή των υπευθύνων που έφεραν το ΔΝΤ σε ειδικό δικαστήριο.
• Κρατικοποίηση της ΤτΕ, η οποία ελέγχεται για πλείστα όσα και δεν ανήκει στο Δημόσιο.
• Συμφωνία σε ένα απλό φορολογικό σύστημα προοδευτικής φορολογίας με βάση την εμπειρία άλλων χωρών, με την κατάργηση των χαρατσιών και τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.
Δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο για να μας υποχρεώσουνε να φύγουμε από την ευρωζώνη. Όπως επισημαίνουν αρκετοί γνωστοί οικονομολόγοι, μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να προβληματιστούμε στο πλαίσιο της ανάλυσης κόστους-οφέλους εάν μας συμφέρει να παραμείνουμε στο ευρώ με δεδομένη την παρούσα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Αυτό όμως αποτελεί αντικείμενο μίας άλλης ανάλυσης.
Δρ.Γιώργος Βαφειάδης, οικονομολόγος
Παλαιό Φάληρο


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα