Η ΠΡΩΤΗ.. ΑΛΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ…

Γράφει ο Δημήτρης Κραουνάκης

Φωτογραφιές από το αρχείο του (στο τέλος του άρθρου).

Γνώρισα την κα Αλίκη το 1982.Την συνάντησα στο σπίτι -της μητέρας της- στην Βασ. Σοφίας στην Ρηγίλλης. Αφορμή μια συνέντευξη για το «Ρομάντσο» στο οποίο έγραφα τότε. Η Αλίκη βρισκόταν λίγα χρόνια στην Ελλάδα, μετά την 36χρονη  παραμονή της στην Αμερική. Ένα χρόνο πριν είχε χάσει τον σύντροφο της Νίκο Νικολαϊδη [τον γνωστό δημοσιογράφο και συγγραφέα Πωλ Νορ.] Λίγο πριν είχε χάσει και την μητέρα της την μεγάλη Ελληνίδα πρωταγωνίστρια

Κυβέλη.. Και βέβαια και η ίδια είχε αρκετά προβλήματα με τις εγχειρήσεις που είχε κάνει στα μάτια.. Παρ όλα αυτά την βρήκα- αγχωμένη – αλλά μέσα στην χαρά της προετοιμασίας του νέου της θεάτρου!.

Εκανε τότε ένα νέο «ξεκίνημα» στην Ελλάδα και ας ήταν.. 75 ετών!!

Τέτοια όρεξη για ζωή είχε η Αλίκη, τέτοια ζωντάνια που την μετέδιδε σε όσους ήταν κοντά της.. Χαιρόταν την κάθε στιγμή σαν να ήταν η τελευταία και έκανε σχέδια πολλά για το μέλλον!!!…Θυμάμαι μου έλεγε: «Να χαίρεσαι την κάθε γουλιά νερό που πίνεις»!..

Εκείνη η συνέντευξη – που ήταν η αφορμή να γνωριστούμε- δεν δημοσιεύθηκε τότε στο «Ρομάντσο», ένα μικρό κομμάτι της μπήκε αργότερα στο περιοδικό «Ένα».

Κάποιους μήνες μετά μου τηλεφώνησε ο αγαπημένος φίλος Γιώργος Τάκης και με ρώτησε αν με ενδιαφέρει να συνεργαστώ με την Αλίκη στο θέατρο της, την «Πύλη». Με τον Γιώργο Τάκη είχαμε γνωριστεί στο θέατρο «Κώστα Μουσούρη». Ο Γιώργος ήταν το δεξί χέρι του Μουσούρη. Παιδί ακόμα στο θερινό θέατρο «Αλίκης» το 1933 και στην συνέχεια στο χειμερινό «Αλίκης» [το σημερινό «Μουσούρη».] Και όταν πέθανε ο Μουσούρης το 1976 συνέχισε στο πλευρό της Τζένης Ρουσσέα που κράτησε για οκτώ χρόνια την παράδοση του ιστορικού θεάτρου σαν ηθοποιός αλλά και σαν επιχειρηματίας. Εκεί γνώρισα τον Γιώργο, όταν βρέθηκα  κοντά στην Τζένη  σαν υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων. [Νέο επάγγελμα, μια και μέχρι τότε τον ρόλο αυτό έπαιζαν οι διαχειριστές των θεάτρων.]

Μετά από λίγες μέρες συνάντησα την Αλίκη στο νέο της σπίτι -του πατέρα της- ένα υπέροχο ρετιρέ στην αρχή της οδού Ερμού στην Πλατεία Συντάγματος και εκεί συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε.. Για την συνεργασία αυτή θα σας μιλήσω πιο κάτω μια και νομίζω ότι πρώτα πρέπει να γνωρίσουμε την κα Αλίκη, μια και το όνομα της τίποτα δεν θυμίζει στους νεώτερους. Την κα Αλίκη που έζησε μια ζωή παραμυθένια γεμάτη ανατροπές, ανάμεσα σε σπουδαίους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, όπως σπουδαία ήταν και εκείνη…

Από τα τρία της χρόνια στη σκηνή..

Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1907. Κόρη του σπουδαίου θεατρικού επιχειρηματία Κώστα Θεοδωρίδη και της μεγάλης πρωταγωνίστριας Κυβέλης.

Εκανε τα πρώτα βήματα της στην σκηνή σε ηλικία τριών χρόνων στο έργο του Ζώρζ Φεϊντώ «Το καθάρσιο του μπέμπη» στο θίασο της μητέρας της… Ηταν τόσο βέβαιο πως θα έμενε στο θέατρο που κανείς τότε δεν  είχε αναρωτηθεί ποιο θάταν το μέλλον της μικρούλας Αλίκης.

Σπούδασε θέατρο στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού και τα καλοκαίρια ερχόταν στην Ελλάδα και

Keywords
Τυχαία Θέματα