ΗΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

06:06 26/1/2012 - Πηγή: Olympia

Γράφει ο Νίκος Μάρτης

Πρώην Υπουργός

Το πρώτο Διεθνές Συνέδριο στην Ελλάδα για το μεγάλο θέμα του περιβάλλοντος έγινε στο Σούνιο 31 Αυγούστου – 15 Σεπτεμβρίου 1961, οπότε ως Υπουργός Βιομηχανίας, κήρυξα την έναρξή του, με θέμα «Αιολική και Ηλιακή Ενέργεια». Πληροφορήθηκα ότι το ίδιο θέμα συζητήθηκε και στη ΝΑΣΑ. Στο Σεμινάριο πήραν μέρος 16 χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ελλάδα,

Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Ισραήλ, Πορτογαλία και Τουρκία) με 80 αντιπροσώπους. Θα αναφερθώ με συντομία στο Σεμινάριο αυτό, επειδή το τεράστιο θέμα της εκμεταλλεύσεως της Ηλιακής και Αιολικής Ενέργειας ετέθη τότε διεθνώς επί τάπητος με ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις και αποφάσεις για την χώρα μας.

Την πρωτοβουλία για το Διεθνές αυτό Συνέδριο είχαν ο Ναύαρχος Σπανίδης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Ηλιακής και Αιολικής Ενέργειας και Εισηγητής του Ινστιτούτου Προχωρημένων Σπουδών του ΝΑΤΟ επί της Ηλιακής και Αιολικής Ενέργειας Αθαν. Χατζηκακίδης.

Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ανέφερα ως Υπουργός Βιομηχανίας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Το υπ’ εμέ Υπουργείο Βιομηχανίας δεν είναι δυνατόν παρά να επιδεικνύει ενδιαφέρον για κάθε εκδήλωση αποβλέπουσα στην αύξηση των εθνικών πηγών ενεργείας, των οποίων οι ανάγκες συνεχώς αυξάνουν. Σήμερα οι ενεργειακές αυτές πηγές καλύπτονται βασικά από Θερμικές και Υδροηλεκτρικές πηγές. Η ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας, δηλαδή ηλιακής και αιολικής, που αφθονούν στην Χώρα μας, αποκτά όλως ιδιαίτερη σημασία.»

«Χωρίς να έχω ειδικές γνώσεις, διαισθάνομαι εν τούτοις ότι ο Ελληνικός χώρος με την πλούσια ηλιοφάνειά του και την άφθονη αιολική δύναμη, δεν είναι δυνατόν, παρά να ωφεληθεί πολλά εξ’ αυτών.»

«Επ’ ευκαιρία καθιστώ γνωστόν ότι άρχισε σε μικρή κλίμακα η κατασκευή στην Ελλάδα ηλιακών θερμοσιφώνων και αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή και άλλων συσκευών διαφόρων εφαρμογών, οι οποίες προσφέρονται για την ελληνική πραγματικότητα.»

«Ας σημειωθεί ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δίδει ιδιαίτερη προσοχή στο νέο αυτόν ενεργειακό τομέα, γι’ αυτό και εδέχθη να τον κατοχυρώσει και με Ειδική Νομοθετική Διάταξη».

Ο Ναύαρχος Α. Σπανίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, στην προσφώνησή του ανέφερε ότι κατόπιν αιτήσεως των δύο Ελληνικών Επιτροπών Ατομικής και Ηλιακής – Αιολικής Ενέργειας, η Επιστημονική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, υπό την επιστημονική ηγεσία του Dr. W. A.NIEREMBERG, ενέκρινε την χρηματοδότηση ενός Ινστιτούτου Προχωρημένων Σπουδών στην Ηλιακή και Αιολική Ενέργεια με έδρα την Ελλάδα και διέθεσε το απαιτούμενο ποσόν για την οργάνωση του πρώτου Συνεδρίου.

Καρποί του Σεμιναρίου υπήρξαν δύο:

1. Η ίδρυση στην Ελλάδα Ειδικού Κέντρου (Ινστιτούτου) ειδικευμένου όχι σε πυρηνικές, αλλά σε αιολικές και ηλιακές ερευνητικές εργασίες και

2. Η υπογραφή σχετικής Συμφωνίας Μεσογειακής Ενώσεως Ηλιακής ενέργειας μεταξύ των χωρών Ισπανίας, Ιταλίας, Γαλλίας,

Keywords
Τυχαία Θέματα