ΛΑΚΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ 50 XΡΟΝΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ!

20:57 9/2/2012 - Πηγή: Olympia
«..Σήμερα μας κυβερνούν Ανιστόρητοι, Απολίτιστοι, Απάτριδες,Πλιατσικολόγοι, Βάρβαροι!!..»

Γράφει ο ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ Δημήτρης Κραουνάκης. Ο Δημητρης του πολιτισμού, της τέχνης, της ΕΛΛΑΔΑΣ.Φωτογραφίες από το αρχείο του Λ.Χαλκιά.

Προλογίζοντας το 1982 στο θέατρο «Λυκαβηττού»  την συναυλία-γιορτή για τα 125 χρόνια της οικογένειας των Χαλκιάδων, ο μεγάλος Ελληνας ηθοποιός Μάνος Κατράκης είπε…
«..Εκατόν είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από

τότε που οι κομπανίες των Χαλκιάδων  άρχισαν να γυρίζουν από πόλη σε πόλη, από χωριό σε χωριό παίζοντας και τραγουδώντας τις χαρές και τις λύπες του λαού μας,  σε γιορτές, σε γάμους, σε πανηγύρια δημιουργώντας και αντλώντας από την μεγάλη δεξαμενή της μουσικής παράδοσης του τόπου μας που χάνεται στα βάθη των αιώνων, στην επαφή λαών και πολιτισμών, σε αυτό το σταυροδρόμι της ανθρώπινης ιστορίας που λέγεται Ελλάδα. Διατήρησαν αυτόν τον θησαυρό μέχρι τις μέρες μας, παραδίδοντας τον από  πατέρα σε γιο σε τέσσερις γενιές, ατόφιο με τιμιότητα και αγάπη πλουτίζοντας τον με νέα κάθε φορά ακούσματα και νέες αξίες από τις λαϊκές εμπειρίες της κάθε γενιάς.»
155 χρόνια Χαλκιάδες!!.
Οι Χαλκιάδες κατάγονται από την Ηπειρο. Ο γενάρχης – δάσκαλος στο επάγγελμα, που έπαιζε μαντολίνο και λαούτο- Αντώνης Κάμψος [1824-1887], ύστερα από μια μάχη με τους Τούρκους κατέβηκε από την Αλβανία στα Γιάννενα, όπου άλλαξε το όνομα του και το έκανε Χαλκιάς κι έτσι εμφανίζεται η πρώτη γενιά των Χαλκιάδων.
Στην δεύτερη γενιά ανήκει ο Μήτρος Χαλκιάς [1841-1909] που έπαιζε κλαρίνο. Στην τρίτη γενιά  ο Πολυχρόνης, λαούτο [1867-1917]  και ο Λάμπρος, κλαρίνο [1869-1923].
Στην τέταρτη  γενιά ανήκουν ο Μάνθος, κλαρίνο [1895-1945] ο Μήτσος, βιολί [1900-1967] ο Νίκος, κλαρίνο [1904-1992] ο Φώτης λαούτο,τραγούδι [1907-1973] ο Κυριάκος, βιολί,τραγούδι [1910-1992] και ο Τάσος Χαλκιάς, κλαρίνο [1916-1992].
Μέχρις εδώ ήταν όλοι τους πρακτικοί μουσικοί αλλά μαστόροι στο είδος τους με αναγνώριση σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό όπως ο Τάσος Χαλκιάς που ο ήχος από το κλαρίνο του συγκίνησε τις ψυχές των ξενιτεμένων Ελλήνων.
Οι Χαλκιάδες ως οι πιο γνήσιοι εκφραστές της Ηπειρώτικης λαϊκής μας μουσικής, υπηρέτησαν το ίδιο πιστά και την παραδοσιακή μουσική άλλων περιοχών, όπως και οι νεώτερες γενιές της οικογένειας τα νέα αστικά μουσικά ρεύματα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Στην πέμπτη γενιά ανήκουν ο Μάνθος, ο Λάμπρος, ο Χρόνης, ο Βαγγέλης, ο Νίκος, ο Χρήστος, και ο γνωστός τραγουδιστής Μιχάλης [Λάκης] Χαλκιάς.

«..Η Πατρίδα μας είναι μια μουσική χώρα και ο λαός μας ένας λαός τραγουδιστής», γράφει ο Λάκης Χαλκιάς στο βιβλίο του «2500 χρόνια Ελληνική Μουσική».. «Από τα χρόνια του Χρυσού αιώνα μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο, από το Βυζάντιο μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους και τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο αλλά και στα νεώτερα χρόνια εμείς οι Ελληνες τραγουδάμε πάντα πριν και μετά από δόξα και αέναα πάθη….Η μουσική και τα τραγούδια του λαού μας έχουν τόσο συνδεθεί με την ιστορία μας που θα έλεγε κανείς πως ολόκληρη η Ελληνι

Keywords
Τυχαία Θέματα