Λιλλήκας – Λονδίνο. Ακύρωση μνημονίου και νέα διαδικασία στο Κυπριακό χωρίς διζωνικότητα

22:12 8/12/2012 - Πηγή: Olympia
Ακύρωση των υπογραφών που θα κάνουν αποδεκτό το μνημόνιο της τρόικας και μια νέα διαδικασία προς επίλυση του Κυπριακού που δεν θα περιλαμβάνει τον όρο τηςδιζωνικότητας έθεσε ως βασικές πολιτικές του ο Γιώργος Λιλλήκας σε ομιλία του στο Λονδίνο.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του για την οικονομία και το Κυπριακό σε ανοιχτή εκδήλωση

για την παροικία στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας στο βόρειο Λονδίνο,

ο υποψήφιος για την προεδρία Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα του φυσικού αερίου. Είπε ότι η αξία και τα έσοδα από το οικόπεδο 12 από μόνα τους υπερκαλύπτουν τις οφειλές από τα δάνεια που θα λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η επιλογή του μνημονίου θα οδηγήσει σε ανάγκη για νέο μνημόνιο, νέα δάνεια σε ένα-δυο χρόνια, υποστήριξε ο κ. Λιλλήκας, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι για την αποπληρωμή αυτών των δανείων η τρόικα θα απαιτήσει το σύνολο των εσόδων από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Κάλεσε σε ανατροπή της «ηττοπαθούς φιλοσοφίας» και είπε ότι αν εκλεγεί δεν θα επιτρέψει την παράδοση στην τρόικα. «Δεν θα δεχθούμε τη συμφωνία – ακόμα και αν υπογραφεί το μνημόνιο τώρα, εμείς θα αποπληρώσουμε τους τραπεζίτες της τρόικα και θα τους στείλουμε σπίτι τους. Τα οικόπεδα φυσικού αερίου είναι για τα παιδιά μας, όχι για την τρόικα», είπε. Κάλεσε τους Κυπρίους να θυμηθούν το 1974, όταν υπό δυσκολότερες συνθήκες κατάφεραν να αναστηλώσουν την οικονομία και την κοινωνία τους.
Ακολούθως, ο κ. Λιλλήκας εστίασε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι αν η κατάσταση στην οικονομία είναι αναστρέψιμη, μια κακή λύση στο εθνικό πρόβλημα δεν διορθώνεται. Δήλωσε παράλληλα ότι υπάρχει διασύνδεση οικονομίας και Κυπριακού, καθώς για να προκύψει μία λύση που δεν αφήνει την Κύπρο πολιτικά ευάλωτη θα πρέπει η χώρα να είναι οικονομικά ανεξάρτητη. Προειδοποίησε ότι οι δόσεις του δανείου θα καταλήξουν να συνοδεύονται από υποχρέωση αποδοχής ενός σχεδίου «ακόμα πιο απαράδεκτου» από αυτό που απέρριψε ο κυπριακός λαός το 2004.

Ανέφερε, επίσης, ότι ενώ το Κυπριακό έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, δεν μένει στάσιμο, παραπέμποντας στις ενέργειες του Αλεξάντερ Ντάουνερ περί «κωδικοποίησης» των σημείων σύγκλισης και συναντίληψης. Ο υποψήφιος πρόεδρος αναρωτήθηκε τι εξυπηρετεί αυτή η σπουδή, δίνοντας την απάντηση ότι σκοπός είναι να κληροδοτηθούν στον επόμενο πρόεδρο οι μονομερείς υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Με κανέναν τρόπο αυτές οι συγκλίσεις δεν δεσμεύουν εμένα», είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι «μετά από 38 χρόνια υποχωρήσεων ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας».
Επέρριψε την ευθύνη για το αδιέξοδο στην Τουρκία και είπε ότι είναι ανάγκη η Κύπρος να εστιάσει στο πώς θα εξαναγκαστεί η Άγκυρα να αλλάξει πολιτική. «Η ιστορία των διακοινοτικών συνομιλιών έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που κάνουμε μια υποχώρηση, τόσο πιο αδιάλλακτη γίνεται η Τουρκία, τόσο μεγαλώνει η όρεξή της», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την πρότασή του, στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία για την Τουρκία το

Keywords
Τυχαία Θέματα