ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Γράφει η Αλίκη Τζεν

Η πρόταση που καταθέτω παρακάτω ίσως φανεί εκ πρώτης όψεως πρόωρη ή αμφίβολης χρησιμότητας. Ωστόσο, πέραν του προφανούς συμβολικού χαρακτήρα μιας τέτοιας αλλαγής που θα σφραγίζει το νέο ξεκίνημα μιας αναγεννημένης Ελλάδας, πιστεύω πως υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι που την καθιστούν πράξη πρώτης προτεραιότητας και ιδιαίτερα χρήσιμη.
Ως γνωστόν, η νυν Βουλή πήρε τη θέση των παλαιών βασιλικών ανακτόρων και στην ουσία έγινε το παλάτι

(στην κυριολεξία) των “αρχόντων”: προνόμια, χλιδή,ανέσεις, υπερπληθυσμός πραιτωριανών (=οι υπάλληλοι της Βουλής), χαλαρότητα ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους (κανείς βουλευτής δεν υπέστη κυρώσεις εξαιτίας “κοπάνας”, παραβίασης του κανονισμού, κλπ.). Δεν είναι, λοιπόν, απορίας άξιον το γεγονός ότι αυτή η Βουλή, σαν άλλη Κίρκη, μεταμορφώνει σε χοίρους ή πολιτικά παχύδερμα όσους και όσες διαβούν το κατώφλι της.
Ανάλογης αισθητικής και περιρρέοντος συμβολισμού εξουσίας και προνομίων είναι και τα υπουργεία ή τουλάχιστον τα υπουργικά γραφεία μέσα στα υπουργεία: ακριβά έπιπλα, πανάκριβες κουρτίνες, πολύτιμοι πίνακες, κλπ.
Αν οι Έλληνες αποφασίσουμε να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας για να ανακτήσουμε το δημοκρατικό μας πολίτευμα που τώρα έχει εκφυλιστεί στο ξενόδουλο αυταρχικό καθεστώς, είναι ανάγκη να θέσουμε γερά θεμέλια της όποιας νέας διακυβέρνησης.
Παραθέτω μερικούς βασικούς λόγους που συνηγορούν στη μεταφορά της πρωτεύουσας, χωρίς αξιολογική σειρά:
1. Στη Θεσσαλονίκη οι κυβερνώντες θα ακούν καθαρότερα τη φωνή των ακριτών. Οι γειτονικές χώρες που μας προκαλούν τα πιο σοβαρά προβλήματα,  πρέπει κι αυτές να ακούν καθαρά τη φωνή της ισχύος και να νιώθουν το κέντρο βάρους της χώρας μας κοντά τους.
2. Βουλή και Κυβέρνηση μπορούν να στεγάζονται σε εργατικές πολυκατοικίες της Θεσσαλονίκης, όπου οι βουλευτές και οι υπουργοί θα νιώθουν υπηρέτες του λαού κι όχι αφεντάδες του.
3.Το αεροδρόμιο “Μακεδονία” θα είναι η κύρια πύλη εισόδου στη χώρα, απ’ όπου θα περνούν και όλοι οι ξένοι ηγέτες που την επισκέπτονται. Οι πάντες θα αναφέρονται στη Μακεδονία.
4. Η Αθήνα θα παραμείνει το ιστορικό κέντρο της χώρας που θα μπορούν απρόσκοπτα να επισκέπτονται οι περιηγητές που έρχονται να θαυμάσουν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους. Η νυν Βουλή μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό συνεδριακό κέντρο.
Τα γεγονότα τρέχουν. Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένα σχέδια για τη νέα σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας. Κυρίως, χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές.


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα