Μετεκλογική παράλυση βλέπει το Reuters

22:32 3/5/2012 - Πηγή: Olympia

Ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων, όπως θα προκύψει από τις εκλογές, μπορεί να απειλήσει την πολιτική σταθερότητα απολαμβάνει και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δεδομένης της διαρκούς οικονομικής καθίζησης; Το ερώτημα θέτει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters… Και η απάντηση που δίνει είναι:

«Μετεκλογική πολιτική παράλυση στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε πτώχευση

και να απειλήσει με έξοδο από το ευρώ», προειδοποιεί χαρακτηριστικά σε έκθεση του ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, στέλεχος της Bank of America. «Πιστεύουμε ότι η τρόικα δεν θα έχει επιλογή παρά να σταματήσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας εάν δεν υπάρχει κυβέρνηση».

Μολονότι οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται λιγότερο «αποκαλυπτικοί», πολλοί περιμένουν ότι η επαναδιαπραγμάτευση του δεύτερου Μνημονίου θα είναι απαραίτητη για την διάσωση της χώρας, ειδικά στον απόηχο μίας πιθανής εκλογής Όλαντ στη Γαλλία, σημειώνει το Reuters..

«Μία νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα ζητήσει επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να περιορίσει τη βραχυπρόθεσμη ύφεση», σχολίασε ο Ντέιβιντ Μακί, ανώτερος οικονομολόγος στην JP Morgan.

Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι τι στάση θα τηρήσει η τρόικα. Ειδικά αν αναλογισθεί κανείς την αδυναμία της Ελλάδας να τηρήσει δεσμεύσεις που ανέλαβε υπογράφοντας τα Μνημόνια. Αν η τρόικα παραμένει άτεγκτη, το πρόβλημα θα γιγαντωθεί σε κρίση, που μπορεί να προκαλέσει τριγμούς πολύ πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας.

«Απλούστατα, δεν υπάρχει άλλη υπομονή ή χρόνος για την Ελλάδα», δήλωσε στο Reuters ένας ευρωπαίος αξιωματούχος. «Η μοναδική επιλογή για αυτούς θα είναι να εγκαταλείψουν το ευρώ εάν δεν τους αρέσει η [υπάρχουσα] συμφωνία».

«Κανείς δεν θέλει να ανοίξει, έστω και ελάχιστα, το κουτί της Πανδώρας», συνέχισε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης. «Οι πάντες γνωρίζουν πως θα χρειασθεί εβδομάδες και θα οδηγήσει σε παρόμοιες και δίκαιες απαιτήσεις από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία».

Το παράδοξο είναι ότι παρά τις κραυγές που έρχονται από Ελλάδα και Ευρώπη, η Γηραιά Ήπειρος θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και 80% των ελλήνων πολιτών επιθυμεί την παραμονή στο κοινό νόμισμα. Υπό αυτό το πρίσμα, συνεχίζει το Reuters, η ενδεδειγμένη λύση μοιάζει να είναι ένας νέος συμβιβασμός υπό τη μορφή μίας νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους.

«Περαιτέρω μείωση του χρέους είναι πολύ πιθανό να έρχεται», τόνισε ο κ. Μακί της JP Morgan, προσθέτοντας ότι αυτό θα απαιτούσε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και ευνοϊκότερα επιτόκια. «Συνεπώς, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευτεί σε ένα δρόμο προς ευμεγέθη πρωτογενή πλεονάσματα [και] η υπόθεσή μας είναι ότι [η ευρωζώνη] θα συμφωνήσει σε μία πιο επιθετική αναδιάρθρωση πριν αυτό επιτευχθεί», κατέληξε.
 
spirospero.gr


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα