Μια τρύπα στο νερό

23:28 5/9/2012 - Πηγή: Olympia

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

«Η Γερμανία αναζητά απελπισμένα βρεφονηπιαγωγούς. Στην Ελλάδα, αντίθετα, μεγάλος αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού είναι χωρίς δουλειά. Η οργάνωση της ευαγγελικής εκκλησίας Innere Mission στο Μόναχο απασχολεί τώρα δέκα Έλληνες βρεφονηπιαγωγούς, οι οποίοι είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι από πολλούς Γερμανούς συναδέλφους τους».

Αυτό έγραψε χθες η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung

προκαλώντας ακόμη μια φορά το ερώτημα: Σε ποια πανεπιστήμια σπούδασαν αυτοί οι άριστα καταρτισμένοι άνθρωποι;

Δεν είναι η πρώτη φορά που το επισημαίνουμε, σε πείσμα της αυτοκτονικής αυτογελοιοποίησης της χώρας, την οποία προκαλούν εσκεμμένα και σχεδιασμένα οι κουκουλοφόροι της τρόικας, οι μανιακοί του ξεπουλήματος και οι ιδεοληπτικοί της πλήρους παράδοσης του κράτους στον «υγιή» ιδιωτικό τομέα.

Απλώς γίνεται πιο επίκαιρη η απορία τώρα που συγκροτήματα ΜΜΕ βάλλουν ευθέως εναντίον κάθε τι δημόσιου – μεταξύ άλλων και των πανεπιστημίων – για λογαριασμό είτε των ιδίων είτε συγκεκριμένων επιχειρηματιών, από τους οποίους εξαρτώνται.

Κατά σύμπτωση, το δημοσίευμα ήλθε την ημέρα που ο Στουρνάρας βρισκόταν στο Βερολίνο για συζητήσεις με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον οποίο, επισήμως, πήγε να υποβάλει το σχέδιό του για την «εξοικονόμηση» (δηλαδή περικοπή) 11,5 δισ. ευρώ. Και, υποτίθεται, να ζητήσει διευκολύνσεις κατά την εκτέλεση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τι άλλο έγραψαν για την κατάσταση στην Ελλάδα οι χθεσινές γερμανικές εφημερίδες;

Σύμφωνα με την αποδελτίωση της Deutsche Welle, το Spiegel, υπό τον τίτλο «Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία απειλούνται με κατάρρευση», γράφει μεταξύ άλλων: «Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα απειλεί την ιατρική περίθαλψη του πληθυσμού. Πολλά ασφαλιστικά ταμεία απειλούνται με κατάρρευση. Γιατροί και φαρμακοποιοί ασκούν πιέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και περιθάλπουν τους ασθενείς μόνο όταν αυτοί πληρώνουν μετρητοίς».

Προφανώς δεν ήταν ακόμη γνωστή η έρευνα της UNICEF, η οποία αποκαλύπτει ότι χιλιάδες παιδιά δεν εμβολιάζονται λόγω της φτώχειας στην οποία είναι βυθισμένες οι οικογένειές τους και, επομένως, είναι εκτεθειμένα σε λοιμώδη νοσήματα. Για την ακρίβεια η έρευνα της UNICEF αναφέρει πως 439.000 παιδιά στην Ελλάδα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Συμπληρωματικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης σημειώνει πως από τον Φεβρουάριο, οπότε λειτουργεί το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, το οποίο δημιούργησε ο ΙΣΑ με την εκκλησιαστική ΜΚΟ «Αποστολή», έχουν προσέλθει πάνω από 3.600 άτομα.

● Το 74% ήταν Έλληνες που έμειναν άνεργοι και ανασφάλιστοι.

● Μεταξύ τους και 1.168 παιδιά, εκ των οποίων 8 στα 10 δεν είχαν κάνει τα βασικά εμβόλια.

● Το 44% όσων προσήλθαν στο ιατρείο είναι μικρομαγαζάτορες που έκλεισαν την επιχείρησή τους και έμειναν ανασφάλιστοι επειδή χρωστούν στον ΟΑΕΕ ή στην εφορία.

● Το 46% είναι πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που έχασαν λόγω

Keywords
Τυχαία Θέματα