Μυστικά δείπνα. Συναντήσεις µε ήρωες και αντιήρωες

Του Πέτρου Κασιμάτη

Τι τρώνε και τι συζητούν κατά την ώρα του φαγητού οι µαφιόζοι, τα µέλη του υποκόσµου, οι έµποροι όπλων, οι τροµοκράτες ή οι πραξικοπηµατίες; Τι εξοµολογούνται, από την άλλη, και τι διδάσκουν µε το ηθικό τους παράστηµα οι σπουδαίοι δηµιουργοί, οι αντάρτες απελευθερωτικών κινηµάτων, οι µεγάλοι ηγέτες, οι άγιοι της εποχής µας; Ποιες είναι οι µύχιες σκέψεις τους; Τι λένε κατά τη διάρκεια του τελετουργικού ενός δείπνου; Τι αποκαλύπτουν όταν ο ουρανίσκος τους γεύεται ένα απολαυστικό, πεντανόστιµο πιάτο;

Το βιβλίο αυτό είναι ένας συνδυασµός λόγου και εικόνας, ένα αυθεντικό

κοκτέιλ από τις συγκινήσεις που σηµάδεψαν τον Πέτρο Κασιµάτη στην πορεία του στη µαχόµενη δηµοσιογραφία. Περιλαµβάνει όσα ειπώθηκαν και όσα συνέβησαν στα µυστικά δείπνα του µε ήρωες και αντιήρωες, απαθανατίζει τις γευστικές απολαύσεις που µοιράστηκε µαζί τους και αποκρυπτογραφεί τις συνταγές των φαγητών τους παρουσιάζοντας αναλυτικά τα υλικά που νοστίµισαν µε τον δικό τους τρόπο το συγκλονιστικό και ανεπανάληπτο κυνήγι της αποκλειστικότητας.

Συνδαιτυµόνες του Κασιµάτη είναι µαφιόζοι της Αδριατικής όπως ο Ντον Μικέλε Πάτσο, καταζητούµενοι η έγκλειστοι φυλακών όπως ο Κάρατζιτς η ο Αµπτουλάχ Οτσαλάν, ο περίφηµος Χασίµ Θάτσι αρχηγός του UCK και πρωθυπουργός του Κοσσόβου, ο επικηρυγµένος πειρατής του «Ακίλε Λάουρο» Αµπού Αµπάς. Αλλά και ο Γιασέρ Αραφάτ, ο αρχηγός των Κόντρας Α.Γκαλέρο Πορτοκαρρέρο, σκυλιά των µυστικών υπηρεσιών όπως ο υπαρχηγός της KGB στην Αθήνα Βίκτωρ Γκοντάρεφ η ο πολύς Ντάγκλας Σµιθ σταθµάρχης της CIA.

Στα δείπνα, συντρώγουν, ο στρατηγός Γρυλλάκης, ο υφυπουργός Πολιτισµού του Αφγανιστάν Οµάρ Σουλτάν, ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος , ο ζωγράφος Τσαρούχης , ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο µέγας Αργεντίνος βασιλιάς της γραφής Χόρχε Λουίς Μπόρχες κ.α

Ο Πέτρος Κασιµάτης είναι δηµοσιογράφος-ερευνητής και εργάστηκε στους µεγάλους τίτλους των εφηµερίδων. Διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Βουλής των Ελλήνων, όπου εργάζεται µέχρι σήµερα, ενώ αποστολές του και αποκλειστικότητές του έχουν απασχολήσει τη Le Monde, το BBC, το CNN και όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Έχει καλύψει εφτά πολεµικές αναµετρήσεις και ανατροπές καθεστώτων (από το Αφγανιστάν µέχρι τη Λατινική Αµερική κι από τη Ρουµανία µέχρι τον Λίβανο, το Κουρδιστάν και τη Βοσνία). Ταξίδεψε πολύ µε όλα τα µέσα και στις πέντε ηπείρους, τις περισσότερες φορές ως ειδικός απεσταλµένος αθηναϊκών εφηµερίδων.

Έχει εκδώσει τέσσερα δηµοσιογραφικά βιβλία, τρία λογοτεχνικά (έχουν µεταφραστεί στα ισπανικά, γαλλικά, ρωσικά, ρουµανικά), καθώς και ένα βιβλίο ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Κόµρατ και επιστηµονικός συνεργάτης στον τοµέα Νεοελληνικής Κοινωνίας του Τµήµατος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστηµίου.

Έχει τιµηθεί µε το Πρώτο Βραβείο Δηµοσιογραφίας του Ιδρύµατος Μπότση για την πολύχρονη έρευνά του σχετικά µε τους επιζώντες αγνοούµενους του Αττίλα. Του έχει επίσης απονεµηθεί το Μετάλλιο Τιµής της Ακαδηµίας Επιστηµών της Μολδαβίας. Πήρε το Πρώτο Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας από την Ένωση Αργεντινών Συγγραφέων. Προτάθηκε ως συγγραφέας της χρονιάς για το 2010.


Keywords
Τυχαία Θέματα