Να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος για την ρατσιστική δήλωση Μπουτάρη περί “γύφτων”

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προέβη σε μία άνευ προηγουμένου ρατσιστική πρόκληση, την ημέρα μάλιστα της επετείου του αντιφασιστικού αγώνα. Ένας άνθρωπος που κατέχει τέτοιο αξίωμα, εννοείται ότι δεν μπορεί να επικαλεστει το ακαταλόγιστο.
Εκτός εάν οι νόμοι σε αυτή την χώρα εφαρμόζονται με κάποια ακατάληπτα ρατσιστικά κριτήρια κατά το δοκούν. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ.
Να

εφαρμοστεί λοιπόν άμεσα ο νόμος. Ορίστε και το δεδικασμένο:

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΑΛΕΣΑΝ “ΓΥΦΤΟΥΣ” ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ.

Τρίτη καταδίκη με αντιρατσιστικό νόμο δικαιώνει μοναχικό αγώνα ΕΠΣΕ.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) χαιρετίζει τη χθεσινή
καταδίκη από το ΙΑ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (Πρόεδρος Άννα Αγγελάτου Μέλη Νικόλαος Ζαγοριάνος – Ελένη Οικονόμου) των στελεχών του «Ελεύθερου Κόσμου» Δημήτριου Ζαφειρόπουλου, Θεόδωρου Γεωργίου (δικάστηκε ερήμην) και Θεόδωρου Χατζηγώγου. Κρίθηκαν ένοχοι για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου 927/79 γιατί, κατά το επισυναπτόμενο κατηγορητήριο, κείμενο της εφημερίδας στις 18 Ιουνίου 2006 «εμπεριέχοντας προσβλητικές φράσεις για τους απανταχού της Ελλάδας Ρομά, αποσκοπεί να μειώσει την κοινωνική τους παρουσία και κοινωνική υπόσταση, λόγω και της εθνοτικής τους καταγωγής, ως Ρομά.». Στον κάθε καταδικασθέντα επιβλήθηκε ποινή επτά μηνών φυλάκισης (με αναστολή για τους Χατζηγώγο και Ζαφειρόπουλο και με μετατροπή σε πρόστιμο 10 ευρώ την ημέρα για το Γεωργίου), με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση τυχόν έφεσης.

Η Εισαγγελέας Αλεξάνδρα Πίσχοινα είχε ξαφνιάσει με την ποινή που πρότεινε, 10.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο (και καθόλου φυλάκιση) για τον καθένα, περισσότερο εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η εισαγγελέας είχε επίσης ζητήσει την καταδίκη τους, μετά από μια ασυνήθιστα εκτενέστατη αγόρευση που, όπως είπε στην αρχή της δικής του αγόρευσης ο νομικός σύμβουλος του ΕΠΣΕ, «είναι πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα για όλους εμάς που ασχολούμεθα με την αντιρατσιστική πάλη». Μεταξύ άλλων, επειδή οι κατηγορούμενοι είχαν επικαλεσθεί μεταξύ άλλων το «Δωδεκάλογο του Γύφτου» για να δικαιολογήσουν τη χρήση του όρου «γύφτοι» για τους Ρομά, η εισαγγελέας είπε πως ο συγγραφές του Κωστή Παλαμάς, αν ζούσε σήμερα θα ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη όπου δικάζεται ο ρατσισμός κατά των Ρομά. Υπενθύμισε πως από την εποχή του Παλαμά και των λαϊκών ρήσεων μέχρι σήμερα οι καιροί έχουν αλλάξει και έχουν εισαχθεί διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των θυμάτων του ρατσισμού. Πρόσθεσε πως το επίδικο κείμενο παρουσιάζει τους Ρομά εκτός κοινωνικού ιστού, έτοιμους να εκμεταλλευθούν τη δήθεν ανικανότητα του κράτους. Απέρριψε τα περί αυξημένης εγκληματικότητας των Ρομά και των μεταναστών, και είπε πως δεν μπορεί η σύλληψη 2, ή 32 ή ακόμα και 102 ατόμων να νομιμοποιεί γενίκευση για εγκληματική δραστηριότητα μιας ολόκληρης ομάδας. Απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό πως το κείμενο ήταν ένα απλό ρεπορτάζ, χαρακτηρίζοντάς το αντίθετα έκφραση ιδεών με την οποία έχει βγει και πόρισμα πως οι Ρομά κάθε βράδυ κλέ

Keywords
Τυχαία Θέματα