Νέα έκθεση του IIF για την Ελλάδα: τί δίδαξε η ελληνική αναδιάρθρωση του χρέους

19:52 9/4/2012 - Πηγή: Olympia

H επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού PSI θα έχει σημαντικά οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη διεθνή κοινότητα, αναφέρει το IIF σε επιστολή που δημοσίευσε τη Δευτέρα, στην οποία τονίζει ωστόσο ότι η εμπειρία των εκτεταμένων διαπραγματεύσεων και το εύρος της ελληνικής αναδιάρθρωσης εγείρουν μια

σειρά από σημαντικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή που προορίζεται για τις επερχόμενες συναντήσεις με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, το IIF σημειώνει ότι η ελληνική εμπειρία εγείρει ερωτήματα για την αδυναμία αποτροπής κρατικών χρεοκοπιών, την υποβάθμιση των αξιώσεων του ιδιωτικού τομέα έναντι του επίσημου, τη χρήση των CAC’S και την αδιαφάνεια των μακροοικονομικών προβλέψεων στις οποίες βασίστηκαν οι διαπραγματεύσεις.

1) Αδυναμία αποτροπής κρατικών χρεοκοπιών: Το IIF υποστηρίζει ότι οι πολιτικές που ενθάρρυναν τη σύγκλιση του άρμπιτραζ επιτοκίων και την αποδυνάμωση του risk management, συνέβαλαν στην αποσύνδεση του αυξανόμενου χρέους σε διάφορες χώρες και την αποτίμηση αυτού του χρέους πριν από την κρίση της ευρωζώνης.

2) Υπεξουσιότητα των αξιώσεων του ιδιωτικού τομέα: Σύμφωνα με το IIF η εξαίρεση της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, αποτέλεσε ξεκάθαρη διάκριση έναντι του ιδιωτικού τομέα και μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις προβλέψεις για το ρίσκο του κρατικού χρέους, τη σχετική κατάταξη των αξιώσεων των ιδιωτών και τα κίνητρα τους να εκτεθούν σε κρατικό χρέος.

3) Χρήση CAC’s : Στην επιστολή του το IIF τονίζει ότι “η ελληνική κρίση χρέους επέδειξε τον καθοριστικό ρόλο που οι κατάλληλες CAC’s μπορούν να διαδραματίσουν στην επίλυση μιας κρατικής κρίσης χρέους”. Ως εκ τούτου καλεί όλα τα μεγάλα κράτη να εξετάσουν την υιοθέτηση παρόμοιας πολιτικής στην έκδοση κρατικού χρέους. Προειδοποιεί ωστόσο, ότι η αναδρομική χρήση CAC’s μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές στην προτίμηση των ομολόγων διεθνούς δικαίου.

4) Αδιαφανής συγκρότηση μακροοικονομικού πλαισίου για τις διαπραγματεύσεις ανταλλαγής: Το IIF αφήνει ερωτήματα για τον ρόλο του ΔΝΤ και τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι οι συχνές αναθεωρήσεις και αλλαγές των εκτιμήσεων δεν βοήθησαν ένα ανοιχτό και παραγωγικό διάλογο.

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη

Το IIF σημειώνει ότι το ελληνικό PSI, οι μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες των υπερχρεωμένων κρατών, το δημοσιονομικό σύμφωνο και οι ενέσεις LTRO της ΕΚΤ, αποτελούν σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης, αλλά υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση.

Αναλυτικότερα, το IIF θεωρεί ότι πρέπει να εξεταστούν τροποποιήσεις σε τρεις βασικούς τομείς. Στην δημοσιονομική πολιτική, την ενίσχυση του τείχους προστασίας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το IIF υποστηρίζει ότι “είναι σημαντικό να υπάρξουν πολιτικές πέρα από τη δημοσιονομική πειθαρχεία” και την “έναρξη μιας πιο σταδιακής και

Keywords
Τυχαία Θέματα