Ο Ανδ. Βγενόπουλος προτείνει λύσεις για το πως μπορούν να παραμείνουν ιδιωτικές οι τράπεζες της Κύπρου

17:22 17/7/2012 - Πηγή: Olympia
Με ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος τονίζει ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα μπορεί και πρέπει να αποφύγει την κρατικοποίηση προσελκύοντας ιδιωτικά κεφάλαια. Κάνει εκτενή αναφορά σε όσα προηγήθηκαν ενώ προτείνει τη συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με τη Λαϊκή. Η ανακοίνωση:“Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα μπορεί και πρέπει να αποφύγει την κρατικοποίηση προσελκύοντας ιδιωτικά κεφάλαια από στρατηγικούς, θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Σε αυτήν την περίπτωση η Τράπεζα Κύπρου και η ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις
τους προς τους κατόχους ΜΑΕΚ (μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου), θα αποφευχθεί η καταστροφική συρρίκνωση των ισολογισμών, θα αφαιρεθεί το όριο από τις απολαβές των στελεχών, θα επανέλθει η ασφάλεια στον τραπεζικό χώρο, θα συνεχισθεί η χρηματοδότηση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και θα διατηρηθεί η ταυτότητα της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου.Για να αντιληφθεί βέβαια κανείς πώς θα συμβεί αυτό πρέπει να αρθεί πάνω από λαϊκίστικους αφορισμούς, λάσπη και συκοφαντίες από συγκεκριμένα συμφέροντα, πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες και να εκτιμήσει την κατάσταση με καθαρό μυαλό, ψυχραιμία και επαγγελματισμό. Επίσης πρέπει να ξεπεράσει τα συναισθήματά του, αφού, από την υπεραισιοδοξία του πρώτου τριμήνου του έτους ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια για την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή θα βρεθούν, σήμερα φαίνεται ότι και στις δύο τράπεζες επικρατεί υπεραπαισιοδοξία και η κρατικοποίησή τους θεωρείται αναπόφευκτη. 

Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι, και αν εντοπισθούν τα λάθη που έγιναν μέχρι σήμερα και παρθούν από δω και πέρα οι σωστές αποφάσεις υπάρχει και ο χρόνος και η δυνατότητα το κυπριακό τραπεζικό σύστημα να ανακεφαλαιοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια. 

Το καλοκαίρι του 2009 είχα ζητήσει διάλογο για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την ποιότητα της εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Κατηγορήθηκα ότι ζήτησα χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου, ενώ ζήτησα ακριβώς το αντίθετο και ακόμη και σήμερα ελάχιστοι έχουν μπει στον κόπο να διαβάσουν τα πρακτικά της Βουλής

Σήμερα όμως είναι πλέον σαφές ότι εάν, όπως είχα ζητήσει, είχε αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των προβλέψεων οι κυπριακές τράπεζες θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα την περίοδο που υπήρχε πλεονάζουσα ρευστότητα και θα αναζητούσαν σήμερα λιγότερα κεφάλαια. 

Ακόμη, αν είχαν εισακουσθεί άλλα αιτήματά μου ο κίνδυνος των τραπεζών θα ήταν πιο ορθά κατανεμημένος και η ρευστότητα των τραπεζών θα είχε πάρει διαφορετικές κατευθύνσεις. Τέλος, αν η εποπτεία ήταν λογική, δίκαιη και αντικειμενική θα είχαν αποφευχθεί κραδασμοί, εκρήξεις και δυσάρεστες εκπλήξεις που θα ολοκληρωθούν με τα πορίσματα του, αναπόφευκτου πλέον, ελέγχου από την BLACKROCK. 

Εδώ και 9 μήνες που έχω αποχωρήσει από την προεδρία της ΛΑΪΚΗΣ όλες οι δημόσιες τοποθετήσεις και συστάσεις μου έχουν αποδειχθεί ορθές, όμως κανείς δεν θέλει να τις κρίνει αντικειμενικά αφού ο λαϊκισμός, η λάσπη αλλά και τα οργανωμένα συμφέροντα είναι πιο δυνατά. 

Είχα πει ότι θα είναι

Keywords
Τυχαία Θέματα