Ο χρυσός Αντωνίνος.

‘’Από παλαιότερα σκεφτόμουν πως πρέπει να έχω ως πρότυπο τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Μάρκο Αυρήλιο και όποιον άλλον διακρίθηκε για την αρετή του, όμως, όταν συγκρίνω τα μεγέθη, με καταλαμβάνει φρίκη και τεράστιο δέος, επειδή νομίζω ότι βρίσκομαι παντελώς μακριά από το θάρρος του πρώτου και καθόλου κοντά ώστε να φτάσω την τέλεια αρετή του δεύτερου.’’ Ιουλιανός.
Ο εμπνευσμένος αυτοκράτορας Ιουλιανός (332-363μ.Χ.),υπήρξε θαυμαστής και άξιος συνεχιστής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου (Aurelius=χρυσός) Αντωνίνου (121-180μ.Χ.). Ο Ιουλιανός στο έργο του ‘’Συμπόσιο ή Κρόνια’’, βάζει τους

θεούς του Ολύμπου να καλούν σε αγώνες τους αυτοκράτορες, για να διαλέξουν ποιος είναι ο
καλύτερος, είτε στα πολιτικά έργα, είτε στα θέματα ηθικής και φιλοσοφίας.
Ο Ερμής κάλεσε πρώτον τον Καίσαρα, έπειτα τον Οκταβιανό, και τρίτον τον Τραϊανό, επειδή ήταν οι καλύτεροι πολεμιστές. Ο Κρόνος θέλησε να καλέσουν κι έναν φιλόσοφο αυτοκράτορα, και έτσι κλήθηκε ο Μάρκος, που ήρθε σεμνός με κουρασμένο βλέμμα από τους κόπους, με ρούχα λιτά και σεμνά, και με πλούσια γενειάδα.
Ο Ερμής στρέφεται προς τον Μάρκο και τον ρωτά: ‘’Εσύ Μάρκο ποιόν θεωρούσες άριστο σκοπό της ζωής;’’
Εκείνος απάντησε ήρεμα και συνετά: ’’Το να μιμείσαι τους Θεούς’’.
Ο Σειληνός διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να ανεχτεί αυτόν τον σοφιστή, και τον ρωτά: ‘’Γιατί λοιπόν’’, είπε, ‘’έτρωγες ψωμί και έπινες κρασί, κι όχι αμβροσία και νέκταρ, όπως εμείς;’’
‘’Είναι αλήθεια’’, απάντησε ο Μάρκος, ‘’πως δεν σκέφτηκα να μιμηθώ τους θεούς στον τρόπο που έτρωγα και έπινα, αλλά υπέθεσα πως έπρεπε να σας μιμηθώ στην διάνοια’’.
Ο Σειληνός τά΄χασε για μια στιγμή, αλλά ξαναρώτησε: ‘’Τι θεωρείς πως σημαίνει πραγματική μίμηση των θεών;’’
Κι εκείνος απάντησε: ‘’Το να έχεις όσο γίνεται λιγότερες ανάγκες και να κάνεις όσο γίνεται μεγαλύτερο καλό’’.
‘’Θες να πεις’’, ρώτησε ο Σειληνός, ‘’πως δεν είχες καμιά ανάγκη;’’
Κι ο Μάρκος απάντησε: ‘’Εγώ δεν είχα καμιά, ίσως μόνο να είχε κάποιες το φτωχό μου σώμα’’.
Ακολούθησε μακρά συζήτηση μεταξύ Σειληνού και Μάρκου όπου φάνηκε η αρετή και η στωικότητά του, και αφού έπειτα παρήλασαν κι άλλοι αυτοκράτορες μπροστά στους θεούς, ήρθε η ώρα να αποφασίσουν ποιος ήταν ο νικητής.
Ο Δίας συνομίλησε ιδιαίτερα με τον πατέρα του, Κρόνο, και έπειτα πρόσταξε τον Ερμή να ανακοινώσει ότι μετά από την μυστική ψηφοφορία των θεών, ο Μάρκος είχε τις περισσότερες ψήφους. Έστειλαν έπειτα τους αυτοκράτορες να διαλέξουν προστάτη και ηγεμόνα και να ζήσουν στο εξής κάτω από αυτή την θεϊκή ηγεμονία.
Ο Αλέξανδρος έτρεξε προς τον Ηρακλή, ο Οκταβιανός προς τον Απόλλωνα, ο Καίσαρας προς τον Άρη και την Αφροδίτη, ο Τραϊανός πήγε και κάθισε κοντά στον Αλέξανδρο. Ο Μάρκος πήγε να ζήσει κοντά στον Δία και τον Κρόνο. Ο Κωνσταντίνος μη βρίσκοντας ανάμεσα στους θεούς το πρότυπο της ζωής του, είδε κοντά του την Τρυφή κι έτρεξε προς το μέρος τη
Keywords
Τυχαία Θέματα